A-
A+

Historiskt beslut: Ingen utländsk publik på OS

OS i Tokyo kommer att hållas utan publik från utlandet. Arkivbild.
OS i Tokyo kommer att hållas utan publik från utlandet. Arkivbild.
OlympisktTT

För första gången i historien blir det i år ett OS och Paralympics utan publik från utlandet.

Utländska biljettinnehavare kommer inte att släppas in i Japan i sommar, slår arrangören fast.

Annons

Annons

Osäkerheten kring coronapandemins utveckling gör att de japanska arrangörerna redan nu vill ge besked i publikfrågan för OS och Paralympics 2021. Dessvärre för idrottsfans runtom i världen innebär det ett tråkigt beslut:

"För att ge klarhet till biljettinnehavare i andra länder och för att ge dessa möjlighet att justera sina reseplaner, har de japanska parterna kommit till slutsatsen att de (utländska fansen) inte kommer att ha möjlighet att släppas in i Japan vid tidpunkten för OS och Paralympics", skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Möte under lördagen

Beskedet kommer efter ett möte under lördagen mellan arrangören, Internationella olympiska kommittén (IOK) och Internationella paralympiska kommittén (IPK).

Både IOK och IPK respekterar och accepterar beslutet till fullo.

"Varje beslut måste i första hand ta hänsyn till säkerhetsfrågan. Jag vet att våra japanska partner och vänner inte tar lätt på att tvingas ta det här beslut. Tillsammans med dem har IOK:s främsta prioritet varit, och är fortfarande, att arrangera ett säkert OS och ett säkert Paralympics för alla", säger IOK:s ordförande Thomas Bach i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har den japanska regeringen kommit till slutsatsen att publik från utlandet inte är rimligt med anledning av smittspridningen och risken att få in mer smittsamma virusvarianter i landet.

Jag har också varit idrottare och jag hade nöjet att få delta i OS ett flertal gånger. Så det faktum att utländska åskådare inte kommer få möjlighet att se spelen på plats är en stor besvikelse, säger OS-chefen Seiko Hashimoto till nyhetsbyrån AFP.

Annons

Annons

Idrottares familjer drabbas

Hashimoto säger att det även kommer att vara svårt för utländska idrottares familjemedlemmar att släppas in. Hur många inhemska åskådare som kommer att kunna finnas på läktarna är i nuläget inte klart.

Och ett besked kan dröja.

Arrangören har en plan om att bestämma det i april, men Thomas Bach säger att det beslutet kan senareläggas.

Vd:n för Tokyo-OS, Toshiro Muto, säger att man ska återbetala biljettinnehavare. Det rör sig om cirka 600 000 OS-biljetter och 300 000 biljetter till Paralympics, skriver Reuters.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!