A-
A+

Historiskt EU-ja för Ukraina och Moldavien

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på presskonferens med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev nyligen. Ukraina hoppas i dag få status som kandidat för EU-medlemskap. Arkivbild.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på presskonferens med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev nyligen. Ukraina hoppas i dag få status som kandidat för EU-medlemskap. Arkivbild.
EUTT

Ukraina och Moldavien får sin status som kandidatländer till EU-medlemskap.

"Unikt och historiskt", säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Annons

Annons

Frankrikes president Emmanuel Macron, EU:s rådsordförande Charles Michel och EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen på presskonferens efter besluten om Ukraina och Moldavien.
Frankrikes president Emmanuel Macron, EU:s rådsordförande Charles Michel och EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen på presskonferens efter besluten om Ukraina och Moldavien.
Statsminister Magdalena Andersson (S) på väg in till toppmötet i Bryssel.
Statsminister Magdalena Andersson (S) på väg in till toppmötet i Bryssel.

Besluten togs på torsdagskvällen, sedan de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer suttit på sitt toppmöte i Bryssel i drygt fyra timmar.

Vi har beslutat ge kandidatstatus till Ukraina och Moldavien. Det här är ett verkligt starkt budskap: om enighet och beslutsamhet, säger rådsordförande Charles Michel på en snabbinsatt presskonferens.

Även Georgien får ett grattis – även om det än så länge "bara" handlar om att erkänna landets "europeiska perspektiv" och lova att ge kandidatstatus när vissa villkor är uppfyllda.

Alla tre länderna är en del av vår europeiska familj. Vi har aldrig haft något tvivel om det och dagens historiska beslut av våra ledare bekräftar det, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

Tacksam Zelenskyj

Ukrainas president Zelenskyj kopplades direkt efter beskedet upp digitalt till EU-toppmötet för att tacka.

Det gjorde han även via Twitter.

"Det är ett unikt och historiskt tillfälle i relationerna mellan Ukraina och EU. Tacksam till Charles Michel, Ursula von der Leyen och EU-ledarna för stöd. Ukrainas framtid är inom EU", skriver Zelenskyj.

"Historisk dag för Moldavien! Vi är tacksamma och beslutsamma att vandra vidare på reformernas väg", skriver i sin tur moldaviska Maia Sandu.

Från Estland, ett av de länder som en gång i tiden ingick i den forna Sovjetunionen tillsammans med Ukraina, Moldavien och Georgien, kommer en särskild uppmuntran.

Vi har varit i den här processen själva. Därför vet vi att det finns ett möjligheternas fönster när man har folkets politiska vilja med sig, där alla håller händer, bokstavligen talat, och säger att vi ska bli av med korruptionen och genomföra alla de här hårda reformerna, säger statsminister Kaja Kallas till TT under en toppmötespaus.

Annons

Annons

Reformer krävs

I Sverige finns ett brett stöd för att säga ja.

Det är en otroligt viktig signal till Ukraina och kommer naturligtvis vara viktigt för alla dem som nu kämpar i Ukraina för demokrati och frihet för sitt land. Jag pratade också i går med (Ukrainas) president (Volodymyr) Zelenskyj för att uttrycka Sveriges stöd, men också berätta om de beslut som vi fattat om både finansiellt och militärt stöd, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en svensk pressträff i Bryssel inför toppmötet.

Samtidigt betonar hon att mycket återstår innan kandidatstatusen kan förvandlas till ett verkligt medlemskap.

Här kommer det att behöva vara ett reformarbete för att leva upp till de villkor som finns när det gäller rättsstaten, demokratin och arbetet mot korruption, säger Andersson.

Även Bosnien?

Beslutet om Ukraina och Moldavien var helt väntat, men kom ändå efter en viss dramatik. Även om samtliga EU-länder var överens om stödet till de två ländernas kandidatstatus så fastnande allt i en diskussion om även Bosnien och Hercegovina borde få samma status, eller åtminstone en tydlig tidtabell för det.

Resultatet blev ett halvt löfte där stats- och regeringscheferna säger sig "vara redo" att ge kandidatstatus till landet. Först ber man dock EU-kommissionen att rapportera till kommande toppmöte om hur det gått i uppfyllandet av 14 villkor som tidigare påpekats. Först därefter kan eventuellt beslut fattas.

Irritation på Balkan

Bosnien och Hercegovina tillhör de sex länder på västra Balkan som EU-ledarna mötte i ett särskilt förmöte på torsdagen för att diskutera läget i utvidgningsprocessen.

Här finns ett jäsande missnöje över att processen tar tid. Inte minst är irritationen stor i Albanien och Nordmakedonien. Länderna har väntat i flera år på att få inleda formella medlemskapsförhandlingar med EU, men har fastnat i motstånd från Bulgarien, som säger nej med anledning av en infekterad strid med Nordmakedonien om språk och historia.

Magdalena Andersson hoppas ändå att Bulgarien snart ska kunna ge upp sitt motstånd, trots att det för tillfället råder regeringskris i landet.

Vi hade en bra diskussion. Det jobbas hårt i Bulgarien för att försöka lösa ut situationen så att Nordmakedonien och Albanien kan få börja sina förhandlingar. Det är något som vi från svensk sida verkligen stöder fullt ut, säger statsministern i Bryssel.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.