Historiskt val i Niger

Nigers sittande president Mahamadou Issoufou. Arkivbild.
Nigers sittande president Mahamadou Issoufou. Arkivbild.
NigerTT-AFP

Niger gick på söndagen till val, i vad som kan bli det första demokratiska maktöverlämnandet i landet. Den nya presidenten ställs inför svårigheter som svår fattigdom, högt barnafödande och jihadistuppror.

Annons

Annons

Annons

Annons

Omkring 7,4 miljoner människor var registrerade till presidentvalet i fattiga Niger, som hölls på söndagen.

Väljarna hade 30 kandidater att välja bland i söndagens val, men sittande presidenten Mahamadou Issoufou är inte en av dem. Han valdes 2011 efter Nigers senaste kupp, och lämnar frivilligt sin post efter att ha suttit två mandatperioder.

Det är en speciell dag för Niger som för första gången i sin historia kommer att uppleva en demokratiskt maktöverlämnande, sade 68-åringen när han lade sin röst i stadshuset i staden Niamey.

Mohamed Bazoum, tidigare inrikes- och utrikesminister, tros vinna. Hans kampanjande har kretsat kring säkerhet och utbildning, framför allt för unga kvinnor.

Det är en stor källa till stolthet att det här datumet, den 27 december, har respekterats, sade han efter att ha röstat.

Bazoums främsta rival, tidigare premiärministern Hama Amadou, fick inte ställa upp då han 2017 dömdes för människohandel av spädbarn, något han nekat till.

Det västafrikanska landet är ett av världens fattigaste, enligt Världsbanken lever 42 procent av befolkningen på under två dollar per dag.

Niger har en ung befolkning – medelåldern är 16 år – och högt barnafödande – 7,6 barn per kvinna. Förutom fattigdom har Niger problem med jihadister, framför allt i gränsområdena mot Nigeria och Mali, där hundratals dödats och tusentals tvingats på flykt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons