A-
A+

Hittade vaccindoser skulle till Belgien

En ampull med Astra Zenecas vaccin mot covid-19.
En ampull med Astra Zenecas vaccin mot covid-19.
ItalienTT

Omkring 29 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 uppges ha hittats i Italien.

Snabbt blossade frågan om exportstopp från EU upp – men vaccinet var på väg till Belgien.

Annons

Annons

29 miljoner doser covidvaccin lagrade i den italienska staden Anagni skapade rubriker direkt, efter misstankar om att doserna var avsedda för export till Storbritannien, rapporterade bland annat La Stampa.

Doserna ska enligt tidningen ha paketerats av bolaget Catalent, som bland annat är underleverantör till läkemedelsjätten Astra Zeneca. Ingen tillverkning av själva vaccinet ska ha skett på anläggningen i Anagni, utan endast tappning i injektionsflaskor av redan tillverkat vaccin.

Exportstopp diskuterades

Inledningsvis fanns det misstankar att doserna var avsedda för leverans utanför EU – skulle detta varit fallet hade doserna kunnat blivit föremål för det exportstopp som just nu diskuteras.

Flera europeiska länders företrädare reagerade starkt på uppgifterna och krävde en eventuell export av doserna skulle stoppas.

Det framkom dock senare att italienska polisen under helgen fått i uppgift av hälsodepartementet att undersöka vart doserna var på väg. Utredningen kom då fram till att doserna var på väg till EU-landet Belgien, detta uppger den italienska poliskåren Carabinieri NAS.

Annons

Annons

Astra Zeneca svarar

Astra Zeneca skriver i ett mejl till TT att uppståndelsen kring de italienska vaccindoserna felaktigt beskyllt företaget för att "hamstra" vaccin – när det i själva verket handlade om ett normalt förfarande för vaccinproduktion.

"Det är inte korrekt att beskriva detta som en hamstring av vaccin. Att tillverka vaccinen är mycket invecklat och tidskrävande. I synnerhet när vaccindoserna måste vänta på att kvalitetssäkras först efter att de fyllts i injektionsflaskorna," skriver läkemedelsföretaget.

Företaget uppger vidare att flera vaccinleveranser planeras ske till EU inom en snar framtid.

"Det finns över 16 miljoner doser som väntar på att kvalitetssäkras för att sedan kunna skickas ut i Europa, närmare 10 miljoner doser kommer att levereras till EU-länder under den sista veckan i mars."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!