A-
A+

Hivorganisation: Byt namn på apkoppor

Apkoppvirus sett i elektronmikroskop. Arkivbild.
Apkoppvirus sett i elektronmikroskop. Arkivbild.
ApkopporTT

Hivorganisationen riksförbundet Noaks Ark vittnar om ökad oro för stigmatisering i gruppen män som har sex med män i samband med smittspridningen av apkoppor, rapporterar TV4 Nyheterna.

Annons

Annons

Vi får samtal om att man är orolig för att möta fördomar från allmänheten, att man inte kan vara öppen med sin sexualitet och hur man ska bli bemött av vården, säger förbundsordsförande Amanda Netscher.

Andra organisationer i Europa har varnat att myndigheter upprepar samma misstag som vid aidsepidemin på 1980-talet, där fokuset på homosexuella män ledde till social isolering och psykisk ohälsa, säger Netscher.

Vi har fortfarande inget vaccin mot hiv, men det har vi mot det här viruset så vi kan göra mycket mer och snabbare för att både minimera risken för smittspridning men också för att minimera riskerna för stigmat och de fördomar som kan komma utav det här.

En åtgärd som bör vidtas är enligt Netscher bland annat att byta namn på viruset.

Benämningen apkoppor är olyckligt av flera skäl inte minst för att det finns en koppling till Afrika och män som har sex med män. Bara den sammanslagningen blir jättetokig, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.