Hizbollah öppnar för ny överenskommelse

Hizbollahledaren Hassan Nasrallah. Arkivbild.
Hizbollahledaren Hassan Nasrallah. Arkivbild.
LibanonTT-AFP

Annons

Annons

Hizbollah är öppet för ett franskt förslag på en ny politisk överenskommelse för Libanon, säger shiarörelsens ledare Hassan Nasrallah.

Men vi har ett krav. Diskussionen ska föras med de olika libanesiska fraktionernas medgivande, sade Nasrallah i ett tal.

Han utvecklade inte vilka förändringar hans rörelse skulle kunna gå med på, men hänvisade till kritik från "officiella franska källor" mot Libanons "sektbaserade politiska system och oförmåga att lösa Libanons problem och ta ansvar för landets behov".

Frankrikes president Emmanuel Macron besökte som förste världsledare Libanon dagarna efter den kraftiga explosionen i Beirut som krävde mer än 180 liv. Han kommer att återvända på måndag.

Många libaneser skyller explosionen i hamnen den 4 augusti på en styrande klass som fastnat i svågerpolitik och korruption sedan inbördeskriget 1975–1990.

Nasrallah sade i sitt tal att han rörelse kommer att vara samarbetsvilligt i arbetet med att skapa en regering kapabel att leda reformer och återuppbyggnad.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons