Hjälp forskarna: Tjalla på våldgästande möss

Många gnagare söker sig inomhus, men varför är mera oklart. Arkivbild.
Många gnagare söker sig inomhus, men varför är mera oklart. Arkivbild.
DjurTT

Har du påhälsningar där hemma av möss, sorkar eller andra gnagare? Du kan hjälpa forskningen – och folkhälsan – genom att tjalla på de små gynnarna i appen Mus i hus.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Gnagare är viktiga vid överföringen av djurspridda sjukdomar som sorkfeber, TBE och harpest. Ändå vet forskningen väldigt lite om vad det egentligen är som får de små besökarna att ta sig in i hus, stugor, garage, uthus och vedförråd – där det troligen är störst risk för människor att smittas, skriver Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

SLU har en app – kallad Mus i hus – där universitetet vill att människor ska rapportera in sina besök, enligt ett pressmeddelande.

"Med hjälp av allmänhetens egna observationer vill vi öka kunskapen om vilda gnagares ekologi, och ta reda på vilka som är de viktigaste faktorerna bakom utbrott av sjukdomar som sprids från gnagare till människor", säger docent Frauke Ecke.

I appen kan folk registrera observationsplatsen, datum, väderförhållande samt typ av djur som setts. Det går också att ladda upp bilder för hjälp med artbestämningen. Appen finns på svenska och engelska, och fynd i hela världen kan registreras.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons