A-
A+

Hjälp sökes till Marquis de Sades manuskript

Marquis de Sades originalmanuskript överlevde stormningen av Bastiljen 1789. Nu ska det säljas på auktion. Arkivbild.
Marquis de Sades originalmanuskript överlevde stormningen av Bastiljen 1789. Nu ska det säljas på auktion. Arkivbild.
LitteraturTT

Den har kallats "den mest orena berättelse som skrivits sedan världens begynnelse". Nu söker den franska regeringen hjälp från företag för att kunna köpa in originalmanuskriptet till Marquis de Sades "De 120 dagarna i Sodom".

Annons

Annons

Regeringen vill att manuskriptet, som är skrivet på en 12 meter lång rulle, ska köpas in till landets nationalbibliotek, Bibliothèque nationale de France. Texten skrevs av Marquis de Sade 1785 och han gömde den sedan i en vägg i Bastiljen där han satt inspärrad, enligt The Guardian.

Manuskriptet har under århundradena haft flera olika ägare och även blivit stulet. 2014 köptes det av en privat stiftelse. Den franska kulturministern beskrev det då som en nationalskatt och belade det med exportförbud. Nu ska det säljas på auktion och den franska regeringen erbjuder skattelättnader åt företag som är villiga att ge ett ekonomiskt bidrag till ett inköp.

Regeringen beskriver manuskriptet som "det mest radikala och mest monumentala" av Marquis de Sades arbeten. De framhåller bland annat att det "svavelosande ryktet" hos denna "litteraturens svarta sol", och det inflytande som manuskriptet har haft på 1900-talets franska författare, betyder att det är av stor betydelse om man ser till Marquis de Sades samlade verk.

Manuskriptet publicerades första gången 1904.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss