A-
A+

Hjälpinsatserna kommer inte fram i Gaza

Palestinier får mat i gränsorten Rafah. Bilden togs i början av veckan.
Palestinier får mat i gränsorten Rafah. Bilden togs i början av veckan.
MellanösternTT-AP-AFP

Bristen på mat och vatten blir allt mer akut i Gaza.

Kommunikationssystem som är avgörande för att samordna biståndet ligger nere, vilket har gjort situationen ännu svårare för befolkningen.

På fredagen meddelas att Israel kommer att låta begränsade mängder bränsle köras in i Gaza.

Kartan visar den omringning av Gaza stad som den israeliska militären påstår sig ha genomfört.
Kartan visar den omringning av Gaza stad som den israeliska militären påstår sig ha genomfört.

Inga hjälpleveranser kan tas in i södra Gaza från Egypten under fredagen, enligt FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Vi har sett bränsle och mat och vatten och humanitärt bistånd användas som ett krigsvapen, säger Juliette Touma, talesperson för UNRWA.

Bränsle behövs till generatorer som driver nödkommunikationssystem, sjukhus, avsaltninganläggningar och annan viktig infrastruktur i Gaza. Israel har stoppat bränsletransporter till Gaza sedan kriget började då militären befarar att Hamas kan använda det i sin krigföring, men tillät en begränsad leverans till UNRWA tidigare i veckan.

Två tankbilar dagligen

Israel meddelar på fredagen att begränsade mängder dieselbränsle kommer att tillåtas att tas in i Gaza, meddelar israeliska företrädare.

Beskedet kommer efter att landets krigskabinett godkänt "införsel av två dieseltankbilar per dag för FN:s behov för att stödja vatten- och avloppsinfrastruktur ... förutsatt att de inte når Hamas", enligt ett uttalande. Beslutet fattades efter en begäran från USA.

Stoppar leveranser

Bristen på bränsle har gjort att hjälporganisationer har tvingats stoppa leveranser av humanitära förnödenheter till Gaza.

Organisationerna varnar för att människor snart kommer att börja svälta. Bara 10 procent av den mat som behövs dagligen i Gaza kommer fram, och undernäring och uttorkning ökar, säger Abeer Etefa, talesperson vid FN:s livsmedelsprogram, WFP.

Människor står inför en omedelbar risk för svält, säger hon och lägger till att det just nu inte finns något sätt att möta behoven av mat.
De befintliga matsystemen i Gaza kollapsar i princip, säger hon.

Söker igenom sjukhuset

Israel har tagit sig allt djupare in i Gaza stad där soldater sedan i onsdags söker igenom sjukhuset al-Shifa efter tecken på en ledningscentral som Israel hävdar att terrorstämplade organisationen Hamas har under byggnaden.

Pressen från omvärlden på att Israel ska presentera bevis för sina påståenden ökar. De bilder och filmer som den israeliska militären har visat upp och hävdar är bevis för en Hamas-ledningscentral på sjukhusområdet har inte verifierats av någon utomstående part. Israel har i flera år hävdat att en sådan central finns där, vilket både Hamas och personal på al-Shifa-sjukhuset förnekar.

Kriget har snart pågått i sex veckor, sedan Hamas attack i södra Israel den 7 oktober. Alla siffror över dödade och andra offer är fortfarande osäkra, men enligt israeliska beräkningar dödades runt 1 200 människor i attacken. Samtidigt ska över 1 000 av gärningsmännen ha dödats.

Runt 200 personer, bland dem barn, togs som gisslan och fördes till Gaza av Hamas.

Fler än 11 500 människor har dödats i de israeliska anfallen, enligt uppgifter från myndigheterna i Gaza.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.