A-
A+

Hjälpte dödssjuk – dömd för narkotikabrott

Attunda tingsrätt har dömt Staffan Bergström, förespråkare av aktiv dödshjälp, för narkotikabrott. Arkivbild.
Attunda tingsrätt har dömt Staffan Bergström, förespråkare av aktiv dödshjälp, för narkotikabrott. Arkivbild.
BrottTT

Läkaren Staffan Bergström som häromåret hjälpte en man med nervsjukdomen als att dö, har dömts för narkotikabrott, rapporterar Hela Gotland enligt Dagens Nyheter.

Annons

Annons

Den svårt sjuke mannen intog själv en smoothie med en dödlig dos av sömnmedlet pentobarbital som Staffan Bergström, förespråkare av aktiv dödshjälp, hade förberett. Detta var i juli 2020. Mannen hade tänkt resa till en dödshjälpklinik i Schweiz, men fick ställa in resan på grund av pandemin.

Efter dödsfallet kontaktade Staffan Bergström polisen. Förundersökningen om medhjälp till dråp lades ned, men Inspektionen för vård och omsorg anmälde honom till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd med yrkande om indragen läkarlegitimation. Så skedde i höstas, ett beslut som Staffan Bergström har överklagat till Förvaltningsrätten.

Enligt Attunda tingsrätt hade Staffan Bergström inte rätt att överlämna de tio grammen pentobarbital till den sjuke mannen. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter för narkotikabrott. Staffan Bergström ska överklaga domen, enligt Hela Gotland.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.