A-
A+

Hjärnblödning kan kopplas till blodtransfusion

Risk för hjärnblödning tycks kunna överföras via blodtransfusion, visar en ny studie. Arkivbild.
Risk för hjärnblödning tycks kunna överföras via blodtransfusion, visar en ny studie. Arkivbild.
HälsaTT

Risk för hjärnblödning tycks kunna överföras via blodtransfusion, visar en stor studie som letts av forskare vid Karolinska institutet.

Men det är mycket osannolikt att drabbas.

Annons

Studien visar att patienter som har fått blod från givare som senare drabbas av upprepade hjärnblödningar har en mer än fördubblad risk att själva få en hjärnblödning.

Det var dock endast 0,1 procent av blodgivarna i studien som senare drabbades av upprepade hjärnblödningar, och därav även få drabbade patienter.

"Att få en blodtransfusion är relativt vanligt, vilket gör folkhälsoeffekter av blodsmitta till en angelägen fråga", säger en av studiens författare Gustaf Edgren, specialistläkare på Södersjukhuset och forskare vid Karolinska Institutet i Solna, i ett pressmeddelande.

"Men det är mycket osannolikt att man ska få en hjärnblödning från en blodtransfusion", konstaterar han.

Forskarna anser att det viktigaste med studien är att den ytterligare stöder hypotesen att kärlsjukdomen cerebral amyloid angiopati (CAA), som är en vanlig orsak till upprepade hjärnblödningar, kan överföras mellan individer – vilket kan få konsekvenser inom flera fält. Men ytterligare forskning krävs för att påvisa orsakssambandet.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig benämning i rubriken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.