A-
A+

Hjärnskadande metall fortfarande i hudkrämer

En hudblekande ansiktsmask läggs på en kvinna i Johannesburg, Sydafrika. Arkivbild.
En hudblekande ansiktsmask läggs på en kvinna i Johannesburg, Sydafrika. Arkivbild.
HälsaTT

Vid kontroll av hudblekande krämer i en Malmöbutik nyligen hittades kvicksilver och andra förbjudna ämnen i 23 produkter. Nu görs en storsatsning i mer än 60 kommuner för att få bort de farliga krämerna.

Annons

Annons

Om man tänker på problem med kosmetiska produkter så är detta bland det mest allvarliga som vi har sett, att man faktiskt tillsätter kvicksilver i krämer som folk har på huden, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket.

Utöver kvicksilver kan krämerna innehålla till exempel klobetasol, som är ett starkt kortison, eller hydrokinon, som kan orsaka kraftiga allergiska reaktioner

För kunderna kan det vara svårt att skydda sig, för på förpackningarna står det ofta att de innehåller naturliga produkter som aloe vera och bivax, berättar Arvin Ghasemi, miljöinspektör i Malmö.

Det är helt gömt för konsumenten, säger han.

Förvånad över mängden

Han blev förvånad över den stora mängden potentiellt farliga krämer som hittades vid en inspektion i stadsdelen Rosengård för två veckor sedan. Men det var inte första gången i Malmö och även i Sundsvall och Stockholm har miljöinspektörer gjort liknande fynd.

Problemet är att krämerna används under lång tid.

Man lägger på det här dag efter dag, under lång tid och över stora hudytor, och man vet att kvicksilver tas upp och lagras i kroppen, konstaterar Elin Maria Bergsten.

Det kan ge allvarliga skador på njurar, hjärna, nervsystem och foster hos gravida kvinnor. Eftersom kvicksilvret frigörs i luften kan även andra personer, till exempel barn i samma hushåll, påverkas.

Annons

Annons

Läkemedelsklassat ämne

Ett annat ämne som också hittas i vissa hudblekande krämer är klobetasol, ett starkt kortison som annars bara finns i receptbelagda läkemedel. Används det i stor mängd kan huden bli tunnare och det finns även risk för till exempel svampinfektioner eller bakterieinfektioner.

Läkemedelsverket har fått signaler från flera svenska kommuner och även från tullen om fynd av hudblekande krämer med farligt innehåll och därför tas under hösten ett samlat grepp, då miljöinspektörer i mer än 60 kommuner går ut och undersöker vad som finns på butikshyllorna.

Bästa tipset till konsumenten är att undvika produkter som är direktimporterade från länder utanför EU, enligt Elin Maria Bergsten.

Ett jättebra råd är att se till att det finns en uppgift om ett ansvarigt företag inom EU på förpackningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.