Hockeyallsvenskan: "Kan hamna i svårigheter"

Den 2 oktober startar hockeyallsvenskan. Arkivbild.
Den 2 oktober startar hockeyallsvenskan. Arkivbild.
IshockeyTT

Hockeyallsvenskan har spikat sitt premiärdatum till den 2 oktober.

Trots att det fortfarande är oklart om det blir spel inför publik.

Om vi i närtid inte får ha publik eller får ett ekonomiskt stöd så kommer vi att hamna i svårigheter, varnar ligans vd Stephane Guiance.

Annons

Annons

Hockeyallsvenskan beslöt tidigt under sommaren att avvakta med sin seriestart – planerad till den 11 september – för att öka chansen till publik på matcherna.

På torsdagen kom beslutet att ligan startar den 2 oktober – trots att regeringen efter förra veckans möten med idrotten ännu inte gett besked om begränsningen på evenemang med fler än 50 personer kommer att ändras.

Våra kontrakt med spelarna löper ut den sista april och officiellt startar en ny säsong den 1 maj. För att på ett säkert sätt kunna genomföra en säsong måste vi starta i oktober. Annars hinner vi inte igenom serien, säger Guiance till TT.

Mörk bild

Men hockeyallsvenskan målar upp en mörk bild över konsekvenserna om varken publiken släpps in eller regeringen betalar ut mer stödpengar. "Annars riskerar flertalet svenska städer att bli av med deras stolthet i form av deras hockeylag", skriver hockeyallsvenskan i ett pressmeddelande.

Vi kommer att vara beroende av publik eller ett stöd för att kunna slutföra säsongen på ett bra sätt, säger Guiance.
Vi har tagit ansvar, förstår att vi befinner oss i en pandemi och vi förstår att vi har en oerhört viktig roll. Vi har från svensk hockey tagit fram ett protokoll hur vi på ett säkert sätt ska genomföra matcherna, inte bara för spelarna utan också hur vi ska kunna ta emot publik. Våra arenor i hockeyallsvenskan tar in 4 000–5 000 och skulle vi få ta in hälften skulle vi klara oss, säger han.

Annons

Annons

Tvångsdegraderades

Guiance sade till TT tidigare i somras att 50-60 procent av lagens inkomster i hockeyallsvenskan kommer från publiken. En klubb har redan fallit offer då före detta SHL-klubben Karlskrona nekades elitlicens inför kommande säsong. I stället ersätter Väsby från division 1.

Ett nytt spelschema kommer nu att tas fram och säsongen – som avslutas med slutspel där vinnaren går upp i SHL – ska vara färdigspelad senast den sista april.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons