A-
A+

Hockeypamp sitter kvar – trots skandalen

Scott Smith, i mitten, ordförande och vd för Kanadas ishockeyförbund.
Scott Smith, i mitten, ordförande och vd för Kanadas ishockeyförbund.
IshockeyTT

Han uppmanas att avgå med anledning av ishockeyskandalen i Kanada.

Men Scott Smith, ordförande och vd för Kanadas ishockeyförbund, har inga planer på att lämna sin roll.

Han vill i stället få till en förändring.

Annons

Annons

På onsdagen fick Scott Smith ta emot hård kritik under den fjärde dagen av en utfrågning i Kanadas parlament med anledning av att spelare i Kanadas JVM-guldlag 2018 anklagas för sexuellt ofredande.

Det måste ske en större kulturförändring än vad du lovar i Kanadas ishockeyförbund, sade den liberala politikern Anthony Housefather till Smith under utfrågningen enligt TSN.
Det finns tillfällen då bra personer måste ta ett steg åt sidan då allmänheten tappat förtroende för dem. Jag är rädd att det här är ett sådant tillfälle.

Full förståelse

Den konservativa politikern John Nater ropade även han efter Smiths avgång.

Jag tror väldigt mycket på att det måste till ett nytt ledarskap i Kanadas ishockeyförbund. Kommer du lämna plats för att ett nytt ledarskap ska ta över?, sade John Nater.

Scott Smith sade att han inte kommer lämna sin roll, men betonade även att han har full förståelse för att kanadensarnas förtroende gentemot ishockeyförbundet har "skakats om".

Jag är beredd att ta på mig ansvaret för att få till en förändring inom vår sport. Jag tror att jag har erfarenheten för att göra det, men skulle styrelsen eller en statlig utredning föreslå att jag inte är rätt person, då jag är beredd att acceptera det, sade Scott Smith.

Annons

Annons

NHL-spelare en av kritikerna

Smith tog över som vd i juli år men har varit en del av Kanadas ishockeyförbund sedan 1997. Förre NHL-spelaren Sheldon Kennedy, som blev sexuellt utnyttjad som ungdomsspelare, är en av många som uppmanat honom och förbundsstyrelsen att avgå.

Skandalen i kanadensisk ishockey, som inte lett till åtal eller prövats i domstol, rullades upp i våras då det uppmärksammades att en kvinna, som anklagat spelare från Kanadas JVM-lag 2018 för sexuellt ofredande, nått en uppgörelse med det kanadensiska hockeyförbundet och juniorhockeyligan CHL som spelarna tillhörde under sommaren 2018 då händelsen ska ha skett. Därefter framkom ytterligare uppgifter om att även spelare i JVM-laget 2003 ska ha gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp.

Under veckans utfrågningar har det kommit fram att kanadensiska ishockeyförbundet lagt 7,6 miljoner kanadensiska dollar, motsvarande omkring 60 miljoner kronor, på nio olika uppgörelser genom åren.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.