A-
A+

Höga halter corona i Göteborgs avloppsvatten

Inte sedan vecka 12 har halterna av coronavirus varit så höga i Göteborgs avloppsvatten. Arkivbild.
Inte sedan vecka 12 har halterna av coronavirus varit så höga i Göteborgs avloppsvatten. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Halterna av coronavirus i Göteborgs avloppsvatten rusade i höjden under julveckan.

"Det är svårt att veta vad det här betyder, och vad som kommer att hända. Jag hoppas verkligen att de som nu avsöndrar virus är vaccinerade", säger Heléne Norder, adjungerad professor i mikrobiologi, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

På bara en vecka har coronanivåerna i avloppsvattnen stigit till samma nivå som toppnoteringen under pandemins tredje våg i våras. Och detta förbryllar forskarna.

"Jag hade inte väntat mig det här, att det plötsligt skulle öka så snabbt", säger Heléne Norder, adjungerad professor i mikrobiologi vid avdelningen för infektionssjukdomar på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och mikrobiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i pressmeddelandet.

Förutsäger belastningstoppar

Proverna togs under julveckan, 20–26 december, och flertalet av de personer som då avsöndrade sars-cov-2-virus har av allt att döma smittats i början av den veckan eller veckan innan dess.

Virusmätningarna i avloppsvattnet har under pandemins gång, i olika grad, kunnat förutsäga belastningstoppar i vården. Men Heléne Norder säger att det är svårt att veta vad den här toppnoteringen betyder och vad som kommer att hända.

"Jag hoppas verkligen att de som nu avsöndrar virus är vaccinerade. Då behöver inte så många hamna på iva, eller ens på sjukhus, utan kan nog klara sig själva hemma", säger Heléne Norder.

Annons

Annons

Inte analyserat

Uppdelningen mellan virustyperna delta och omikron är ännu inte analyserad. Den förra analysen, som gjordes för en vecka sedan, visade på en fördelning med hälften av varje.

Utöver sars-cov-2 undersöks halterna av influensavirus, norovirus som ger vinterkräksjuka samt RS-virus som orsakar luftvägsinfektioner och kan göra små barn allvarligt sjuka. Under julveckan ökade halterna av norovirus något, medan influensa A avtog och RS-viruset var på mycket låga nivåer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.