A-
A+

Högergir för CDU – Friedrich Merz ny ledare

Friedrich Merz (mitten) blir ny partiledare för CDU. På bilden tillsammans med Helge Braun (till vänster) och Norbert Röttgen (till höger).
Friedrich Merz (mitten) blir ny partiledare för CDU. På bilden tillsammans med Helge Braun (till vänster) och Norbert Röttgen (till höger).
TysklandTT-AFP-AP

Tysklands kristdemokrater (CDU) har utsett den konservative företagsjurist Friedrich Merz till ny partiledare genom en medlemsomröstning.

Merz, som beskrivs som en mångårig rival till Angela Merkel, fick en klar majoritet av rösterna i den första omgången.

Annons

Annons

Friedrich Merz och Angela Merkel skakar hand 2004. Arkivbild.
Friedrich Merz och Angela Merkel skakar hand 2004. Arkivbild.

Resultatet i omröstningen presenterades på en presskonferens på fredagseftermiddagen. Den 66-årige Merz fick 62,1 procent av rösterna mot 25,8 procent av rösterna för Norbert Röttgen och 12,1 procent för Helge Braun.

Att Merz skulle ta hem segern var väntat, men flera bedömare hade väntat sig att det skulle bli ytterligare en valomgång. Den tydliga segern redan i första valomgången var oväntad.

Friedrich Merz inledde sitt segertal med att tacka de många medlemmar som deltagit i omröstningen – valdeltagandet låg på knappt två tredjedelar – och sina två motståndare.

Det har varit en utmanande dag och vecka, men det har varit en bra sådan mellan oss tre, och jag tror att det har gjort partiet gott hur vi har gjort det och att vi har gjort det, sade Merz.

Styrelseproffs och mångmiljonär

Merz, som är företagsjurist i grunden, har en lång historia med CDU och har även agerat oppositionsledare, då han ledde partiets parlamentsgrupp 2000–2002 – fram till att han petades av hans stora rival Angela Merkel.

Därefter lämnade han politiken och blev styrelseproffs, en karriär som gjorde honom till mångmiljonär. Bland många andra uppdrag vid framstående företag märks hans position vid amerikanska Blackrock, världens största kapitalförvaltare, där han var han ordförande för deras verksamhet i Tyskland.

I samband med att Merkel 2018 meddelade sin intention att avgå som partiledare lämnade Merz sina uppdrag och aviserade att han skulle återvända till politiken. I de två följande partiledaromröstningarna misslyckades han bli vald, men den tredje gången – denna gång – gick det vägen.

Annons

Annons

"Konstruktiv opposition"

Det som väntar nu är en anpassningsperiod från maktparti till oppositionsparti, säger Merz.

Det kommer inte hända på en kväll. Men vi kommer att anpassa oss, säger han.
Vi kommer att vara en konstruktiv opposition.

CDU lät för första gången de 400 000 medlemmarna rösta om vem som ska leda partiet. Omkring två tredjedelar av medlemmarna deltog i omröstningen. CDU-ledaren väljs sedan formellt vid en partistämma i januari.

Parlamentsvalet i september blev ett fiasko för CDU då unionen CDU/CSU fick nöja sig med 24,1 procent, en minskning med 8,8 procentenheter jämfört med valet 2017. Den förhållandevis nyvalde partiledaren Armin Laschet fick därefter tacka för sig.

Kristdemokraterna har regerat Tyskland sedan 2005, då Merkel blev förbundskansler. I förra veckan löstes hon av, då socialdemokraten Olaf Scholz tog över makten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.