A-
A+

Högerpopulist i knapp ledning i Peru

Presidentkandidaten Keiko Fujimori efter att hon själv röstat i Lima på söndagen.
Presidentkandidaten Keiko Fujimori efter att hon själv röstat i Lima på söndagen.
PeruTT-AFP-Reuters

Vem blir Perus president? Det ser ut att bli en jämn kamp mellan högerpopulisten Keiko Fujimori och den vänsterradikale uppstickaren Pedro Castillo.

Fujimori har en knapp ledning men Castillo knappar in när röster från 92 procent av vallokalerna nu räknats.

Annons

Annons

Vänsterpolitikern och presidentkandidaten Pedro Castillo talar till anhängare i Tacabamba i Peru.
Vänsterpolitikern och presidentkandidaten Pedro Castillo talar till anhängare i Tacabamba i Peru.

Fujimori leder i nuläget med 50,2 procent av rösterna. Men ledningen är knapp: Castillo ser ut att knappa in när allt fler röster räknas. I nuläget har han 49,8 procent och endast 8 procent av rösterna återstår att räkna.

Strejkledare eller högerveteran?

Keiko Fujimori, dotter till den auktoritäre och korruptionsdömde expresidenten Alberto Fujimori, står ekonomiskt sett för en fortsättning på den marknadsliberala politik som länge dominerat i Peru.

Fackföreningsmannen och läraren Pedro Castillo, en politisk nykomling från landsbygden, talar i stället om nationalisering av viktiga industrier, höjda skatter och ökad statlig reglering av ekonomin. Han leder det marxist-leninistiska partiet Fria Peru och blev allmänt känd när han ledde en strejk för lärare 2017. Fujimori har försökt utmåla honom som ett kommunistiskt hot medan Castillo lyft fram Fujimorifamiljens skandaltyngda historia.

Annons

Annons

Flera kriser

Keiko Fujimori är själv under utredning misstänkt för att ha tagit emot illegala kampanjmedel. Hon leder det socialkonservativa partiet Folklig styrka.

Castillo har sitt huvudsakliga stöd bland fattiga på landsbygden medan Fujimori är starkare bland stadsbor. Båda är dock djupt impopulära bland många mittenväljare.

Vinnaren får flera svårhanterade kriser på halsen. Ekonomin har härjats av djup recession efter fjolårets nedstängningar, som inte fick stopp på coronasmittspridningen. Med 184 000 registrerade dödsfall bland de 33 miljoner invånarna har Peru världens högsta coviddödsfall per capita.

Två miljoner peruaner har förlorat sina jobb under pandemin och närmare en tredjedel av invånarna lever i fattigdom, enligt officiella siffror.

Presidentkarusell

Landet kämpar också för att hitta politiskt fotfäste efter flera år av regeringskriser och korruptionsskandaler som snärjt en rad expresidenter. Situationen kokade över i november i fjol då Peru skakades av dödliga protester och två presidenter tvingades avgå inom loppet av en vecka.

Sedan dess har landet styrts av den tillförordnade presidenten Francisco Sagasti.

Den senaste folkvalde presidenten i Peru var Pedro Pablo Kuczynski som tillträdde 2018, men tvingades avgå två år senare på grund av korruptionsanklagelser. Hans efterträdare Martín Vizcarra avsattes genom riksrätt på grund av anklagelser om mutbrott. Då tog talman Manuel Merino över som interimspresident, men även han tvingades bort i svallvågorna av de protester som riksrätten mot Vizcarra utlöste.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!