A-
A+

Högsta domstolen ska pröva Bidens vaccinkrav

Joe Bidens krav på covidvaccination för amerikanska anställda ska tas upp i Högsta domstolen. Arkivbild.
Joe Bidens krav på covidvaccination för amerikanska anställda ska tas upp i Högsta domstolen. Arkivbild.
USATT-AP

Högsta domstolen i USA väljer att granska president Joe Bidens vaccinkrav, som berör runt 100 miljoner av landets anställda.

Annons

Annons

Motståndare till vaccinationskraven har försökt få dem ogiltigförklarade i lägre instanser och nu ska frågan avgöras av HD, som kommer att hålla en särskild överläggning den 7 januari.

Det handlar dels om Bidens krav på att all personal på företag med fler än 100 anställda måste vara fullvaccinerade mot covid-19 till i början av januari, annars måste de testa sig för covid-19 minst en gång i veckan, samt bära munskydd på arbetet. Den som testas positivt för covid-19 måste flyttas från arbetsplatsen. Kravet gäller även anställda inom vård och omsorg, samt alla underleverantörer till federala myndigheter. Totalt handlar det om runt 84 miljoner anställda.

Det andra kravet som ska prövas av domstolen gäller offentligt finansierade vårdgivare. Deras anställda måste ha tagit den första dosen covidvaccin senast den 6 december och vara fullvaccinerade senast den 4 januari. Omkring 17 miljoner hälso- och sjukvårdsanställda berörs.

Vaccinkraven har lett till kritik från republikanskt håll, men även från vissa arbetsgivare.

"Det är nödvändigt att skydda arbetare genom vaccinationskrav och testningsrutiner, vilket behövs akut," skriver Vita huset i ett uttalande efter beskedet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.