A-
A+

Högsta smittotalen sedan i december i Danmark

'Kom ihåg att fortsätta hålla avstånd' var budskapet i Köpenhamn i mars. Det gäller igen, efter att de högsta smittotalen med covid-19 sedan december konstaterats. Arkivbild.
"Kom ihåg att fortsätta hålla avstånd" var budskapet i Köpenhamn i mars. Det gäller igen, efter att de högsta smittotalen med covid-19 sedan december konstaterats. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

I Danmark rapporteras under onsdagen 3 017 nya smittofall med covid-19, enligt siffror från smittskyddsinstitutet SSI.

Det är den högsta noteringen sedan 23 december 2020.

Annons

Annons

Det vi ser nu är att epidemin fortsätter att växa i samma tempo som de senaste veckorna. Man ska räkna med att antalet smittade blir dubbelt så stort inom loppet av två till tre veckor om man inte agerar nu, säger Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde universitet.

I tisdags meddelade den danska regeringen att covid-19 åter ska klassas som en samhällskritisk sjukdom i en månad framöver och att man återinför coronapass från och med fredag.

Enligt onsdagens siffror har tre nya dödsfall med covid-19 konstaterats och antalet personer som vårdas på intensivvårdsavdelning har ökat till 319.

I takt med smittspridningen ökar även antalet vaccinationer. Strax över 4,4 miljoner danskar är fullvaccinerade, det motsvarar 86 procent av befolkningen som i nuläget erbjuds vaccinering. I Sverige har 81,4 procent av den vaccinationsberättigade befolkningen tagit båda sprutorna.

I Danmark, som har en befolkning på 5,8 miljoner, har 2 745 dödsfall med covid-19 konstaterats av SSI. Bekräftat smittade i landet sedan pandemin började är 410 434.

I Sverige har totalt 15 076 med bekräftad covid-19 avlidit i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Sammanlagt har 1 180 519 personer i Sverige bekräftats smittade.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.