Högstadieskolor får bedriva fjärrundervisning

Utbildningsminister Anna Ekström vid en digital pressträff om ett beslut om att högstadieskolor ska få möjlighet att bedriva fjärr- eller distansundervisning om det behövs för att undvika smittspridning.
Utbildningsminister Anna Ekström vid en digital pressträff om ett beslut om att högstadieskolor ska få möjlighet att bedriva fjärr- eller distansundervisning om det behövs för att undvika smittspridning.
CoronavirusetTT

Regeringen har beslutat att högstadieskolor ska få möjlighet att bedriva fjärr- eller distansundervisning om det behövs för att undvika trängsel.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det är samma regler som tidigare gällde för de öppna gymnasieskolorna, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Beskedet kommer vid en digital pressträff på torsdagseftermiddagen sedan regeringen beslutat om en förordningsändring som gör det möjligt för grundskolor att använda fjärr- eller distansundervisning i högstadiet för att undvika trängsel i skolans lokaler eller i kollektivtrafiken.

Läget är fortsatt allvarligt. Det är ett väldigt svårt läge. Vi har hela tiden haft inställningen att det bästa är om skolorna kan vara öppna i så stor utsträckning som möjligt, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

"Ytterligare ett verktyg"

Möjlighet att bedriva fjärr- eller distansundervisning innebär att alla elever inte behöver vara i skolan samtidigt.

Detta är ytterligare ett verktyg för att hindra smittspridningen, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Hon klargör att skolorna inte ska använda sig av fjärr- eller distansundervisning förrän övriga åtgärder inom ramen för det ordinarie regelverket är uttömda.

Skolornas huvudmän måste därför i första hand överväga andra möjligheter för att se till att eleverna håller tillräckligt avstånd genom att exempelvis anpassa schemaläggningen, tillfälligt nyttja andra lokaler som är lediga eller förlänga skoldagen på så sätt att vissa elever får undervisning i skolans lokaler på förmiddagen och andra elever får undervisning i skolans lokaler på eftermiddagen, vilket framgår av ett pressmeddelande från utbildningsdepartementet.

Annons

Annons

Ingen lek

Anna Ekström understryker också att samma regler gäller i skolan som i övriga samhället när det gäller hemarbete.

Jag vill inte höras talas om att skolans arbetsgivare förutsätter att lärare kommer till skolan och deltar i arbete om de inte måste vara fysiskt närvarande, säger hon.

Hon säger också att hon inte tycker att elever ska leka med kompisar efter att skola är slut och att man inte ska kramas.

Skolmåltider

Eventuell distansundervisning innebär inte att skolan kan frångå skyldigheten att erbjuda "näringsriktiga skolmåltider".

Den skyldigheten gäller fortsatt, även i förhållande till elever som ges fjärr- eller distansundervisning, säger Anna Ekström.

Peter Fredriksson, generaldirektör för Skolverket, är också med på pressträffen om förutsättningarna för grundskolan när vårterminen nu börjar.

Undervisningsformerna behöver anpassas. Även undervisning i skolorna behöver anpassas så att man undviker större samlingar och trängsel. Öppna fönster och vädra efter varje lektion, säger han.

Förordningsändringen träder i kraft den 11 januari 2021.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons