A-
A+

Högtrycket i tjänstesektorn håller i sig

Fortsatt högtryck i tjänstesektorn. Arkivbild
Fortsatt högtryck i tjänstesektorn. Arkivbild
EkonomiTT

Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn föll till 67,4 i juni från nedreviderade 71,3 i maj, enligt Swedbank och Silf. Men trots nedgången är nivån på index den tredje högsta som noterats under de 15 år indexet har funnits.

Annons

Annons

"Det visar att tjänstekonjunkturen befinner sig i en stark expansiv fas och som kan få ytterligare stöd under tredje kvartalet nu när coronarestriktionerna dras tillbaka", skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

Delindex för orderingång och sysselsättning svarade för de största minskningarna och drog ned index med sammantaget 3,4 indexenheter. Leveranstiderna gick mot strömmen.

Pristrycket i tjänstesektorn fortsätter att stiga och berör allt fler företag. I juni steg indexet för leverantörernas insatsvarupriser till en ny rekordnivå (82,2).

Det sammantagna kompositindex för både tillverkningsindustrin och tjänstesektorn sjönk till 66,9 i juni, från 69,8 i maj.

"Det är den näst högsta nivån i indexets historia och innebär att svenskt näringsliv fortsätter att expandera i snabb takt även om ökade produktionskostnader och utbudsbrister innebär utmaningar på sikt", skriver Jörgen Kennemar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!