A-
A+

Höjt publiktak gynnar bara ett fåtal arrangörer

Vallarnas friluftsteater i Falkenberg påverkas inte av att publiktaket höjs. 'En-meters-regeln' ligger kvar, vilket innebär att varannan rad måste spärras. Arkivbild.
Vallarnas friluftsteater i Falkenberg påverkas inte av att publiktaket höjs. "En-meters-regeln" ligger kvar, vilket innebär att varannan rad måste spärras. Arkivbild.
Kultur/NöjeTT

Lättade publikrestriktioner träder i kraft från och med den 1 juli. För "Diggiloo"-turnén innebär det stora möjligheter, men för Vallarnas friluftsteater förändrar lättnaderna absolut ingenting.

Annons

Annons

Frida Hyvönen hade lätt kunnat locka 1 000 personer till Parksnäckan i Uppsala nu i sommar, liksom Markus Krunegård, Jill Johnson och Albin Lee Meldau, men 'en-meters-regeln' gör att publikkapaciteten är begränsad till hälften. Arkivbild.
Frida Hyvönen hade lätt kunnat locka 1 000 personer till Parksnäckan i Uppsala nu i sommar, liksom Markus Krunegård, Jill Johnson och Albin Lee Meldau, men "en-meters-regeln" gör att publikkapaciteten är begränsad till hälften. Arkivbild.
Tusse och resten av 'Diggiloo'-artisterna kan i sommar se fram emot att spela för 3 00 personer. 'Diggiloo' slår upp sina tältpinnar på idrottsplatser och i slottsträdgårdar, där det finns gott om utrymme och 'en-meters-regeln' inte sätter några käppar i hjulet. Arkivbild.
Tusse och resten av "Diggiloo"-artisterna kan i sommar se fram emot att spela för 3 00 personer. "Diggiloo" slår upp sina tältpinnar på idrottsplatser och i slottsträdgårdar, där det finns gott om utrymme och "en-meters-regeln" inte sätter några käppar i hjulet. Arkivbild.

Regeringen flaggade redan i maj för lättade publikrestriktioner från och med den 1 juli, vilket i teorin innebär att utomhusevenemang tillåter 600 personer om anvisad sittplats saknas, och hela 3 000 personer om anvisad sittplats finns.

Men i praktiken är det flertalet arrangörer som inte alls berörs av lättnaderna, eftersom "en-meters-regeln" och annat regelverk om social distansering ännu ligger kvar. Så är till exempel fallet Vallarnas friluftsteater i Falkenberg.

Det betyder ingenting för oss, eftersom varje sällskap måste ha fritt en meter framåt och bakåt. Det fattas några centimeter här på Vallarna, så vi måste fortsätta spärra varannan rad, säger producenten Janne Andersson, vars bolag 2entertain i många år har sett till att publiken fått ses buskis på Vallarna.

Teatern har egentligen plats för 1 600 sittande personer, men kraven vad gäller avstånd är så pass hårda att de också i fortsättningen får spela för en publik på 500 personer.

Möjligen kan vi få in ytterligare 25 personer när publiktaket höjs, men vi vill så klart öppna upp för fler än så, säger Janne Andersson.

"Distanseringen käkar mycket utrymme"

Inte heller Parksnäckan i Uppsala, där det i många år har arrangerats utomhusspelningar sommartid, har möjlighet att ta in större publik.

Det blir ingen större skillnad eftersom bestämmelserna kring social distansering ligger kvar. Vi har ett begränsat område och distanseringen käkar mycket utrymme. Det här skapar i första hand möjligheter för stora arenor, säger Erik Sjölander, KLBR Live Entertainment, som arrangerar konserterna.

Parksnäckan har en kapacitet på 1 300 personer, 800 sittande och 500 stående. Men i sommar räknar man med en sittande publik på 400–450 personer, allt beroende på hur stora sällskapen som köper biljett tillsammans är.

Varje sällskap ska ha ett visst utrymme, två sällskap med två personer i varje slukar mer plats än ett sällskap på fyra personer, säger Erik Sjölander.

Annons

Annons

Diggiloo välkomnar höjt publiktak

För den turnerande musikshowen "Diggiloo" betyder lättnaderna däremot att man i sommar kan spela för en publik på 3 000 personer.

Patrik Krall, vd för Krall Entertainment, har haft is i magen och väntat med att släppa biljetter till sommarens turné – en chansning som nu tycks falla väl ut.

Somliga städer har man dock fått stryka från turnéplanen, eftersom spelplatserna inte varit stora nog för att smittsäkert ta emot en publik på 3 000 personer. Dessutom har man flyttat turnéstarten från den 4 juli till den 22 juli.

Det är fortfarande sällskap med högst fyra personer som gäller, och varje sällskap ska ha en meter till nästa sällskap, så det krävs enorma ytor för att kunna ha en publik på 3 000 personer, säger Patrik Krall.

Han är upprörd över att man på restauranger lättar på restriktionerna vad gäller antalet personer per sällskap – på uteserveringar slopas restriktionerna helt – medan de vid konserter ligger kvar.

Det är väldigt tråkigt att behöva splittra sällskap på fem, sju eller åtta personer bara för att de ska gå på konsert, säger Patrik Krall.

"Drömmen är en full salong"

Sommartid betyder oftast teater och musik utomhus, men Drottningholms slottsteater i Stockholm är en inomhusteater som endast spelar sommartid.

För evenemang inomhus är det en mindre publik som gäller, inomhus tillåts nu en publik på 300 personer om besökarna anvisas en sittplats.

Anna Karinsdotter, ny chef för den anrika teatern, välkomnar lättnaderna.

Med tidigare restriktioner kunde vi ta emot 50 personer, nu kan vi ta emot 150 personer och ändå ha ett bra mellanrum mellan varje person, säger hon.

Teatern, som har en publikkapacitet på 450 personer, är glada över att årets föreställningar kan bli av – förra sommaren ställde man in.

Det är fantastiskt roligt att få spela för 150 personer, även om drömmen förstås är en fullsatt salong, säger Anna Karinsdotter.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!