A-
A+

Hon är tv-stjärnan som aldrig får göra långfilm

Nicola Walker som Cassie Yates i 'Saknad, aldrig glömd' – tv-serien som nu går in på sin fjärde omgång i SVT. Pressbild.
Nicola Walker som Cassie Yates i "Saknad, aldrig glömd" – tv-serien som nu går in på sin fjärde omgång i SVT. Pressbild.
TvTT

Är ett brott mindre brottsligt för att det hände för 30–40 år sedan? Det är frågan som "Saknad, aldrig glömd" kretsar kring. I fjärde säsongen av succéserien möter tv-tittarna åter Nicola Walker i huvudrollen.

Annons

Annons

Nicola Walker spelar Cassie Yates och Sanjeev Bhaskar hennes kollega Sunny Khan i 'Saknad, aldrig glömd'. Pressbild.
Nicola Walker spelar Cassie Yates och Sanjeev Bhaskar hennes kollega Sunny Khan i "Saknad, aldrig glömd". Pressbild.

Nicola Walker är en av Storbritanniens mest uppskattade tv-skådespelare, inte minst tack vare ”Saknad, aldrig glömd”, där hon spelar Cassie Yates, en polis som sysslar med att försöka lösa gamla, ouppklarade mordfall. Den 4 september börjar säsong fyra visas på SVT Play.

Den första säsongen baserades på verkliga fall. Sedan är det fiktion, berättar Nicola Walker i en intervju med TT.
Men det är alltid relevanta fall, de ställer sådana frågor som vi alla ställer till varandra. Vad vet vi om de människor vi omger oss med? Och är ett brott mindre brottsligt om det hände för 30–40 år sedan?

"Känner Cassie nu"

Nicola Walker är numera djupt engagerad i skapandet av varje ny säsong och har hunnit tränga in ordentligt i sin rollfigurs liv. "Jag känner Cassie nu", konstaterar hon.

Jag gillar henne mer och mer. Det är en tjej jag gärna skulle gå ut och ta en drink med. Vi skulle ha en trevlig kväll. Men hon är en komplicerad kvinna, som är mycket bra på sitt jobb.

När förra säsongen av "Saknad, aldrig glömd" avslutades hade Cassie Yates tagit en paus från polisarbetet efter upplösningen av det traumatiska fallet med en försvunnen tonårsflicka. Nu tvingas hon återvända till kåren för att inte gå miste om sin pension – och får ännu en gång ett "cold case" på sitt bord. Den här gången leder spåren närmare polishuset än vad som känns bekvämt.

Annons

Annons

Femte säsong på gång

En femte säsong av serien är redan planerad. Det kommer också att en tredje säsong av den likaledes hyllade advokatserien ”The split”, som skrivs av Abi Morgan och där Walker har en av huvudrollerna.

Det var alltid tänkt att det skulle bli tre säsonger. Vi börjar spela in nu under sommaren.

När vi kommer in på hennes svenske motspelare Stellan Skarsgård i Abi Morgans tv-serie "River" från 2015 blir hon lyrisk.

Han är så oerhört hjälpsam. Han vill se vad du har och vad du kan, och det känns säkert med honom. Man är aldrig ensam när han är med.
Om det är tufft på inspelningen så räcker det med att titta på honom, han rycker lite på axlarna och höjer på ögonbrynen med attityden av ”det är vad det är”, säger hon.

Under pandemin har Nicola Walker befunnit sig i Skottland, där hon under covid-säkra former har spelat in polisserien ”Annika”. Mer tv – men inga långfilmsroller?

Kan du skaffa mig en? Det har blivit så att jag gör tv, inte långfilmer. Vissa skådespelare passar bättre för det långa formatet. Jag känner att jag behöver tid för att komma in i mina rollfigurer.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!