Hon bor vid bränderna: "Vi är under belägring"

Redaktören Sofia Englund, fotad i Armstrong Woods i Guerneville i norra Kalifornien – det område där den stora Walbridgebranden nu härjar.
Redaktören Sofia Englund, fotad i Armstrong Woods i Guerneville i norra Kalifornien – det område där den stora Walbridgebranden nu härjar.
USATT

Brandröken känns inne i huset, evakueringsväskan är packad och trädgården är täckt av sot. Efter månader av viruskarantän måste boende i norra Kalifornien nu även förhålla sig till de svåra bränder som härjar.

Det är som att utkämpa ett tvåfrontskrig, säger svenska Sofia Englund, redaktör och boende i staden Santa Rosa, till TT.

Annons

Annons

En brandman kämpar mot en av de många bränder som i nuläget härjar USA-delstaten Kalifornien.
En brandman kämpar mot en av de många bränder som i nuläget härjar USA-delstaten Kalifornien.
En kvinna går igenom resterna av sitt brandförstörda hus i Vacaville, nordost om San Francisco i Kalifornien.
En kvinna går igenom resterna av sitt brandförstörda hus i Vacaville, nordost om San Francisco i Kalifornien.

Å ena sidan ångest och osäkerhet. Å andra sidan ett starkt engagemang för evakuerade och brandmän som jobbar långa skift. Så beskriver Sofia Englund, redaktör på tidskriften Sonoma Magazine och tidningen The Press Democrat, stämningen i Santa Rosa just nu. Staden ligger norr om San Francisco, mitt i vinområdet Sonoma, och drygt tre mil från den stora Walbridgebranden.

Men det brinner även öster om oss i Napa och i nordväst. Det har varit ovanligt varmt under en tid och närmare 600 bränder, många av dem mindre, har orsakats av blixtnedslag, berättar hon.

Englund säger att hon och maken Joshua Dylan Mellars, som är filmregissör och producent, varje kväll oroar sig för vad som kan ske under natten: Kommer det bryta ut nya bränder, kommer vi behöva evakuera och var är vi säkra, är frågor de brottas med.

"Under belägring"

Boende i Santa Rosa uppmanas nu att stanna inne. Den som går ut måste bära ett särskilt andningsskydd kallat N95, som många skaffat under viruspandemin eller vid tidigare bränder.

Vi har bland den värsta luftkvaliteten i världen och jag har inte varit ute mer än några minuter den senaste veckan. Det känns som vi är under belägring, berättar Englund.

Hon och maken har arbetat hemifrån i flera månader på grund av coronapandemin och bränderna.

Men även inifrån huset kan de känna röklukten, trots den nyköpta luftrenaren. De har sett aska falla från himlen och noterat det förändrade ljuset.

Röken är gråaktig och när solen skiner genom den ser man en orange, obehagligt glödande sol.

Annons

Annons

Är traumatiserade

Isoleringen gör att hon inte pratar personligen med grannar och kollegor lika mycket som annars. Men många av de hon ändå talar med uttrycker ångest och osäkerhet. Detta trots att man i regionen är beredskapsvan, tidigare bränder varit oberäkneliga och spridit sig snabbt.

Tusentals människor i Sonoma har redan tvingats ge sig av. Men många drar sig för att åka till evakueringscentren på grund av coronaviruset. Och många är fortfarande traumatiserade efter de stora bränderna 2017 och 2019, säger hon.

TT: Hur ser du på myndigheternas agerande?

Den direkta responsen är bra, de har virtuella presskonferenser, skickar ut meddelanden via mejl och sms och samarbetar med statliga myndigheter för att få hit förstärkning.

Men det mer långsiktiga arbetet, det som syftar till att stävja klimatförändringar och arbeta med infrastruktur, är mer motigt, enligt Englund. Flera tidigare bränder har orsakats av att träd fallit på elledningar som inte varit nedgrävda. Och eftersatta skogsområden gör att bränder kan sprida sig lättare.

Öppnar sina hem

En faktor som bidrar till att öka på stressen hos de boende i området är att den "vanliga" brandsäsongen egentligen inte börjar förrän i oktober, vilket betyder att fler bränder kan vara i antågande. Och Sonoma och Napa har redan smakat på enorma bakslag på grund av viruspandemin.

Vingårdarna, restaurangerna, företagen här – nästan all verksamhet är beroende av turism. Arbetslösheten har gått upp mycket, säger Englund.
Men mitt i all denna oro ser jag också en enorm styrka och sammanhållning. Människor hjälper varandra, lagar mat till och öppnar sina hem för evakuerade och brandmän.

TT: Är det många som kopplar situationen till höstens presidentval?

Känslan av osäkerhet förstärks av att det inte finns riktigt ledarskap på federal nivå och inga direkta sociala skyddsnät som i Sverige. Stora företag får ekonomiskt stöd men inte vanliga arbetare och småföretag.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons