A-
A+

Hon kan bli dubbelt avgörande: "Om ingen annan vill"

Hedvig Lindahl har bra klös i dojan och är en tänkbar straffskytt för Sverige.
Hedvig Lindahl har bra klös i dojan och är en tänkbar straffskytt för Sverige.
FotbollLeigh, TT:s utsända

Alla vet att Hedvig Lindahl kan rädda straffar.

Men hon kan mer än så, visade hon i våras.

Om det behövs i EM-kvartsfinalen är den svenska målvakten redo också som straffskytt.

Det är kanske bättre att jag misslyckas än att någon ung tjej gör det.

Annons

Annons

Sveriges målvakt Hedvig Lindahl slår in en av straffarna på Estádio Municipal de Lagos under finalmatchen mot Italien i Algarve Cup i februari. Arkivbild.
Sveriges målvakt Hedvig Lindahl slår in en av straffarna på Estádio Municipal de Lagos under finalmatchen mot Italien i Algarve Cup i februari. Arkivbild.

Efter OS-finalförlusten på straffar förra sommaren ångrade Hedvig Lindahl en sak: att hon inte sade till förbundskapten Peter Gerhardsson att hon hade kunnat tänka sig att slå en straff.

Det misstaget gjorde hon inte om när chansen dök upp igen, i Algarve Cup-finalen mot Italien i februari. Landslagsmålvakten krutade upp den sista svenska straffen i nättaket och ordnade blågul turneringsseger.

Om jag ska vara helt ärlig tänkte jag ”Vad fan ska jag göra nu? Äh, jag kör på kraft". Och jag tänkte nog ”oj då, det här kan nog gå åt helvete.” Men jag körde som på träning, så jag tänkte inte så mycket mer på det, sade Lindahl efteråt.

Kan ta ansvar

Nu kan det bli aktuellt igen, men med större insatser på spel. På fredag spelar Sverige EM-kvartsfinal i Leigh, mot Belgien, och i utslagsmatcher är ett straffavgörande alltid ett möjligt scenario.

TT: Har du och Peter pratat mer om att du kanske inte bara vill rädda straffar?

Nej, det har vi inte. Det står väl kvar, tänker jag. Det är som att skriva ”låt stå” på tavlan i skolsalen. Men jag kanske måste påminna honom, säger Lindahl.

TT: Men du är fortsatt sugen, låter det som?

Sugen? Nej, men jag känner väl att jag skulle kunna ta det ansvaret om det är så att ingen annan vill.
Det finns ju ett gäng utespelare som säkert kan göra det väldigt mycket bättre än vad jag kan. Men om det känns känslomässigt jobbigt så har jag ju varit med ett tag och skulle kunna göra det. Det är kanske bättre att jag misslyckas än att någon ung tjej gör det.

Annons

Annons

"Hon älskar straffläggningar"

Straffskytt eller inte, Hedvig Lindahl blir en ytterst viktig pjäs för Sverige om det går hela vägen till straffläggning mot Belgien. Hon har många gånger visat hur bra hon är i just det momentet. I OS-finalen räddade hon exempelvis två kanadensiska straffar trots att det till slut blev förlust.

Min uppfattning är att hon älskar straffläggningar, säger anfallaren Stina Blackstenius om Lindahl.
Och att hon ser sig själv som väldigt stark där. Och det är hon ju. Jag har fullt förtroende för henne. Hon är otroligt skicklig, jag hade inte velat slå en straff på henne.

Det är heller ingen slump att Lindahl räddat så många straffar genom åren; 39-åringen förbereder sig noggrannare än de flesta och scoutar alla motståndare som kan vara tänkbara straffskyttar.

Men den typen av information är delvis färskvara och Hedvig Lindahl försöker hela tiden hålla sig uppdaterad.

Jag måste fräscha upp det, jag har ett teflonminne som vi kallar det. Så jag måste läsa på igen. Och då kommer man ju ihåg lite av det. Men sedan måste jag kolla de senaste straffarna och lägga till klipp och så där, säger Lindahl.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.