A-
A+

Hon kan bli nästa Fed-chef

Lael Brainard, ledamot i USA:s centralbank Federal Reserves styrelse, har pekats ut som en tänkbar kandidat till att ersätta chefen Jerome Powell. Arkivbild
Lael Brainard, ledamot i USA:s centralbank Federal Reserves styrelse, har pekats ut som en tänkbar kandidat till att ersätta chefen Jerome Powell. Arkivbild
EkonomiTT

Lael Brainard beskrivs som en möjlig ny chef för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed).

Men stalltipset är att den sittande Fed-chefen Jerome Powell nomineras till en andra mandatperiod av president Joe Biden i dagarna.

Annons

Annons

Fed-chefen Jerome Powell hyllas av företrädaren Janet Yellen, som numera är USA:s finansminister. Arkivbild.
Fed-chefen Jerome Powell hyllas av företrädaren Janet Yellen, som numera är USA:s finansminister. Arkivbild.

Det är dags för Joe Biden att sätta ned foten i frågan om vem som ska leda USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) när Jerome Powells mandat löper ut i februari nästa år.

Enligt den vanligen välunderrättade tidningen The Wall Street Journals källor har presidenten inte bestämt sig för vem han vill nominera ännu. Men ett beslut sägs vara nära förestående.

Yellen har hyllat Powell

Normalt brukar nomineringen komma tidigare, för att ge senaten tid att fråga ut kandidaten inför en avgörande omröstning. Då det dragit ut ovanligt länge på tiden lutar det allt mer åt att Powell får sitta kvar, tror SEB-ekonomen Robert Bergqvist.

Om du har en ny som ska komma in måste du ha en övergångsperiod, säger han.

Den 68-årige republikanen Powell fick uppdraget under Trumpregeringens tid, i februari 2018. Han ersatte då Janet Yellen, som numera är USA:s finansminister.

Yellen har i flera intervjuer på senare tid hyllat Powell. Bland annat har hon sagt att han är en person med rätt erfarenhet och trovärdighet för uppdraget.

Men det finns andra kandidater, tillade hon i en Reutersintervju.

En av de kandidater som dykt upp som en tänkbar efterträdare till Powell är annars den 59-åriga Lael Brainard – en demokrat som var statsråd med ansvar för G20- och G7-förhandlingar på finansdepartementet i Obamaregeringen och som sedan sommaren 2014 är ledamot i Feds styrelse och sitter i dess penningpolitiska direktion.

Annons

Annons

Brainard ses som duva

Powells anhängare fick nytt vatten på sin kvarn förra veckan, då flera medier rapporterade om att Fed-chefen träffat president Joe Biden i Vita huset. Men Brainard har också setts i Vita huset i förra veckan.

Bland bedömare ses Brainard som en duva, det vill säga en ledamot som har lättare att acceptera stimulanser med låga räntor och stödköp än de så kallade penningpolitiska hökarna – som har en mer åtstramande linje.

Hon skulle kunna vara en kandidat som kan kliva fram. Ett av skälen är att hon har lite mer klimatfokus än Powell, säger Bergqvist.

Skulle Brainard – trots att oddsen pekar i en annan riktning – utses till Powells efterträdare kan det därmed tänkas att räntebanan och planerna för Feds avveckling av stödköp justeras i en mjukare riktning. Det skulle i sin tur kunna ge ett börslyft, trycka upp inflationen och inflationsförväntningarna samt sänka dollarn.

Enligt Reuters ligger sannolikheten enligt olika vadslagningssajter för att Powell får sitta kvar på 80 procent, medan sannolikheten att Brainard tar över ligger under 10 procent.

Jag tror sannolikheten är ännu högre. Det är ett för stort vågspel att byta ut honom i det här läget, säger Bergqvist.

Oavsett vem det slutar med står Fed inför stora utmaningar, sedan inflationstrycket lyft till ovanligt höga nivåer med alla flaskhalsar som uppstått i den globala återhämtningen.

Tror inflationen toppar i januari

Såväl Powell som Brainard – liksom andra Fed-ledamöter – har beskrivit inflationstrycket som en övergående effekt. Men leverantörskedjor kärvar fortfarande och arbetskraftsbristen i USA är ovanligt påtaglig samtidigt som höga energi- och råvarupriser ännu inte ser ut att vika av nedåt – faktorer som sammantaget bäddar för ett mer ihållande inflationstryck

Vi tror att amerikansk inflation toppar i januari. Sedan börjar det sjunka tillbaka, säger Bergqvist.

Men det är inte otänkbart att det blir ett annat scenario, att inflationen biter sig kvar fram till mellanårsvalet till USA:s kongress i november 2022. Det skulle kunna bli ett problem för Biden och Demokratiska partiet, enligt Bergqvist.

Jag tror att amerikanerna kan acceptera att inflationen går upp tillfälligt under ett halvår, men är det så att den ligger kvar på högre nivåer längre urholkas köpkraften. Det kan ge en större negativ effekt för hushållen – och därmed väljarna.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.