A-
A+

Hon måste stoppas: "Få som kan konkurrera"

Arsenalstjärnan Vivianne Miedema under Nederländernas träning på Bramall Lane i Sheffield på fredagen.
Arsenalstjärnan Vivianne Miedema under Nederländernas träning på Bramall Lane i Sheffield på fredagen.
FotbollChester, TT:s utsända

För fem år sedan sköt en relativt okänd 21-åring Nederländerna till ett historiskt EM-guld.

Inför årets mästerskap behöver Vivianne Miedema ingen närmare presentation.

Det är henne som Sverige måste stoppa i kvällens EM-premiär.

Det är få spelare i världsfotbollen som konkurrerar med henne, säger Sveriges analytiker Anders Eriksson.

Annons

Annons

Vivianne Miedema.
Vivianne Miedema.

Med fyra mål på sex matcher, varav två i EM-finalen, var Vivianne Miedema en avgörande pusselbit när Nederländerna 2017 tog sitt första mästerskapsguld på damsidan.

Så här fem år senare har hon inte direkt blivit sämre, och det är dåliga nyheter för Sverige inför kvällens EM-premiär på Bramall Lane i Sheffield.

Svenska landslagets analytiker Anders Eriksson är den som ska ha bäst koll på EM-motståndarna. Han pekar ut Miedema som det enskilt största hotet i kväll.

Ja, det får man lov att säga. Det är få spelare i världsfotbollen som konkurrerar med henne. Hon har en enorm kapacitet i och runt straffområdet, med huvudet, med fötterna och kan avsluta på alla möjliga sätt. Hon sticker ut både i klubblag och landslag, både när man ser henne spela och när man tittar på datan. Så är det definitivt, säger Eriksson.

Slagit flera målrekord

De senaste fem åren har Miedema utvecklats från en som har potential till att vara världens bästa anfallare, till att faktiskt bli just det. Sedan hon flyttade från tyska Bayern München till Arsenal har hon tagit engelska Super League med storm. Hon har gjort 74 mål på 89 ligamatcher – fler än någon annan spelare i historien – och har också rekordet för antal mål under en säsong (22), liksom i en enskild match (6).

I landslaget är hon inte sämre. Under OS förra året vann hon skytteligan överlägset på tio gjorda mål, trots att Nederländerna åkte ut redan i kvartsfinal. Hon gjorde också båda målen i 2–0-segern mot Finland i EM-genrepet nyligen.

Klubbkompisen Stina Blackstenius, också hon anfallare i Arsenal, vet precis vad som väntar Sverige.

Annons

Annons

"Otroligt målskytt"

Hon är otroligt skicklig i väldigt många delar av spelet. Det går inte att säga något annat om henne än att hon kommer att vara en spelare som alla lag som möter Nederländerna behöver ha koll på, säger Blackstenius.
Hon är en otrolig målskytt. Men hon är väldigt användbar och inte bara bra på att göra mål. Hon är förmodligen en otroligt bra ledare i sitt sätt att spela också, och kan spela på många positioner. Hon tillför otroligt mycket.

Men att lägga allt fokus på Vivianne Miedema är ingen bra plan för svensk del. För att vinna kvällens match – den generella åsikten är att segraren också lär ta hand om förstaplatsen i gruppen – behöver Sverige stoppa en uppsjö offensiva hot.

De är väldigt flexibla offensivt och kan spela på flera olika sätt. Och ett byte hos Nederländerna behöver inte innebära att de blir sämre, de kan till och med bli bättre. Ett exempel på det är (Daniëlle) van de Donk som inte har spelat på nio månader i landslaget på grund av skada, men som är tillbaka. Det är ju en spelare som är enormt skicklig, säger Anders Eriksson.
Och det är klart att (Lieke) Martens fortfarande är en väldigt skicklig spelare, en spelare som kan bryta mönster. Tillsammans med Miedema kan hon kombinera och skapa målchanser.

Två raka förluster

De två senaste mötena har slutat med bittra svenska förluster, i EM-kvarten 2017 och i VM-semifinalen 2019. Nederländerna har inte blivit sämre sedan dess, säger Anders Eriksson.

De håller fortfarande väldigt hög nivå. De kan slå alla lag i EM, men det finns också möjligheter att hota dem, säger Eriksson.

Och, lägger han till, Sveriges utveckling har troligen varit ännu starkare, och det finns numera få svagheter i det svenska laget.

Vi har tagit, som jag ser det, stora steg de senaste åren och blivit bättre och bättre och fått en starkare trupp, Det är det som har varit häftigt med vår utveckling under de här åren. Vi har gått från att ha haft ett lag med väldigt tydliga styrkor, till att i dag vara väldigt jämnt. Fortfarande med tydliga styrkor, men med väldigt få hål. Det är därför vi har lyckats göra resultat både i mästerskap och i andra matcher.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.