A-
A+

Hongkong stänger barer och stoppar flyg

Hongkongs ledare Carrie Lam vid onsdagens pressträff.
Hongkongs ledare Carrie Lam vid onsdagens pressträff.
HongkongTT-AFP

Hongkong inför nya coronarestriktioner sedan omikronvarianten av coronaviruset upptäckts. Flyg från åtta länder stoppas och barer och gym stängs.

Annons

Annons

Hongkong upprätthåller samma nolltolerans mot covid-19 som Fastlandskina, vilket har lett till få smittade men att invånarna hålls i stort sett isolerade från omvärlden.

Hittills har 114 fall av omikron registrerats, de flesta på flygplatsen eller under den tre veckor långa hotellkarantän som är obligatorisk för de flesta nyanlända. Men en liten samhällsspridning har kunnat spåras till anställda vid flygbolaget Cathay Pacific vilket nu har lett till nya åtgärder.

Hongkongs ledare Carrie Lam säger vid en pressträff att hälsomyndigheter nu befarar att omikronviruset i tysthet sprider sig i Hongkong.

Vi har fall vars källor har identifierats men inte vilken väg smittspridningen har skett.

Hongkong stoppar inkommande flygningar från åtta länder. Stoppet gäller från den 8 januari och omfattar USA, Storbritannien, Frankrike. Indien, Pakistan, Australien, Filippinerna och Kanada.

Passagerarflyg från dessa länder kommer inte att tillåtas att landa i Hongkong och individer som har varit i dessa länder kommer inte att få kliva på flyg i Hongkong, vilket även gäller transitflygningar, säger Carrie Lam.

Alla stora offentliga sammankomster ställs in och inrättningar som barer, nattklubbar, gym och skönhetssalonger stängs. Det blir förbjudet att äta på restaurang efter klockan 18 men det blir tillåtet att sälja mat för avhämtning även kvällstid.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.