A-
A+

Hongkong tillåter röster från Fastlandskina

Hongkongs ledare Carrie Lam.
Hongkongs ledare Carrie Lam.
HongkongTT-AP

Hongkongs myndigheter kommer att ordna med vallokaler vid gränsen mot Fastlandskina för att de Hongkongbor som bor där ska kunna rösta i det kommande valet.

Annons

Annons

Under valet den 19 december kommer de som är registrerade som permanenta invånare i Hongkong, men som bor på andra sidan gränsen, tillåtas in i staden för att rösta vid särskilda vallokaler, säger Hongkongs ledare Carrie Lam.

Efter det att de har lagt sina röster måste de genast återvända till Fastlandskina men behöver inte sätta sig i karantän där, säger Lam under en presskonferens. Resenärer från Hongkong till Kina måste i dagsläget sitta i karantän i 14 dagar. Resor åt andra hållet tillåts utan karantän förutsatt att man inte har varit i några högriskområden i Kina.

Decembervalet är det första sedan nya vallagar införts i Hongkong. Dessa lagar ska säkerställa att endast Pekinglojala "patrioter" styr staden.

Hongkongbor i Fastlandskina anses mer benägna att stödja Pekingvänliga kandidater. Åtgärden kan också öka valdeltagandet, som allmänt väntas bli lågt i år efter valreformerna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.