Höstens tunga virusbeslut

Nu är det isolering som gäller igen. Håll dig hemma, och umgås bara med dem du bor med. Teven får vara fönstret mot världen. Arkivbild.
Nu är det isolering som gäller igen. Håll dig hemma, och umgås bara med dem du bor med. Teven får vara fönstret mot världen. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Först lättnader, sedan hårda skärpningar igen. Smittspridningen ökar nu, liksom begränsningarna för vårt liv och kraven på isolering.

Här är några viktiga beslut som tagits i höst:

Annons

Annons

Slutfestat på krogarna, enligt regeringens beslut. Arkivbild.
Slutfestat på krogarna, enligt regeringens beslut. Arkivbild.
Nej, ingen publik på fler än åtta personer tillåts. Arkivbild.
Nej, ingen publik på fler än åtta personer tillåts. Arkivbild.

1 oktober: Besök på äldreboenden tillåts igen. Förbudet, som har gällt sedan 31 mars, har varit svårt för de äldre som känt sig mycket isolerade, liksom för deras anhöriga som inte har fått träffa dem.

Sedan förbudet togs bort har vissa enskilda kommuner, som Stockholm, Göteborg och Uddevalla, valt att införa egna besöksstopp.

19 oktober: Folkhälsomyndigheten öppnar för att lokala allmänna råd ska kunna införas vid lokala utbrott. De kan innefatta en hel region eller delar av en region. Folkhälsomyndigheten beslutar om de lokala allmänna råden.

20 oktober: Regionala allmänna råd införs i Uppsala, som är först ut bland regionerna eftersom smittspridningen där ökar mycket snabbt. De har sedan förlängts. Råden innebär bland annat att fysisk kontakt med andra än de man bor med ska undvikas, att onödiga resor ska undvikas och att möten, konserter, köpcentrum och gym ska undvikas. Även barer och restauranger ska undvikas.

22 oktober: De särskilda råden för personer över 70 år skrotas. Råden, som innebar att 70-plussarna och personer i riskgrupper skulle isoleras för att skyddas, har då gällt sedan 16 mars. Nu poängteras i stället att alla människor ska hålla fysisk distans.

Regeringen offentliggör också att gränsen för allmänna sammankomster ska höjas från 50 personer till 300 personer 1 november. Beslutet hade skjutits upp, först var en ännu större höjning i sikte.

Då, från mitten av oktober, hade smittspridningen redan börjat öka rejält. Den 22 oktober konstaterades 1 666 nya fall av smittade, mot 438 den 22 september och 160 den 22 augusti.

27 oktober: Regionala allmänna råd införs i Skåne. De har sedan dess förlängts.

29 oktober: Regionala allmänna råd införs i Stockholms och Östergötlands län, samt i Västra Götaland. Råden skiljer sig lite åt mellan länen, men huvudbudskapet är detsamma: undvik fysisk kontakt annat än med de du bor med, och avstå från att vistas i lokaler där många kan samlas.

1 november: Begränsningen på 300 personer för allmänna sammankomster träder i kraft.

3 november: Regeringen meddelar att högst åtta personer tillåts i sällskap på krogen.

Regionala allmänna råd införs i Hallands, Örebro och Jönköpings län. Totalt har nu åtta regioner lokala allmänna råd.

5 november: Regionala allmänna råd införs i Kronobergs och Sörmlands län.

10 november: Regionala allmänna råd införs i Kalmar län, Västerbottens och Norrbottens län.

11 november: Regeringen meddelar att ett alkoholstopp på krogen från klockan 22 införs från och med fredagen den 20 november.

12 november: Regionala allmänna råd införs i Värmlands, Västmanlands och Dalarnas län samt på Gotland.

16 november: Regeringen meddelar att allmänna sammankomster nu begränsas till åtta personer. Statsminister Stefan Löfven hoppas att alla ska se detta som den "nya normen", och att alla nu undviker situationer där man träffar många andra människor.

Det är en mycket tydlig signal till varje människa i vårt land och för hela samhället, sade Löfven vid presskonferensen.

Sedan 22 oktober har den nationella gränsen legat på 300 personer, men genom beslut av länsstyrelserna har den gränsen i så gott som alla regioner sänkts till 50 personer i samband med att allmänna råd införts lokalt.

16 november: Regionala allmänna råd införs i Gävle och i Västernorrlands län. Nu gäller lokala allmänna råd i alla regioner förutom i Jämtland Härjedalen.

17 november: Regeringen meddelar att avtal tecknats om köp av vaccin med tre olika tillverkare som, förutsatt att de blir godkända, kommer att räcka till hela befolkningen.

18 november: Regeringen meddelar att det ska bli lättare att bedriva undervisning i gymnasier och högskolor på distans. I våras undervisade gymnasie- och högskolor på distans från 17 mars till slutet av maj. Under hösten har undervisning på universitet och högskolor skett både på plats och på distans, liksom på vissa gymnasieskolor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons