A-
A+

Hotad antilop på frammarsch

De senaste åren har antalet saigaantiloper ökat på de kazakiska stäpperna.
De senaste åren har antalet saigaantiloper ökat på de kazakiska stäpperna.
NaturTT

För sex år sedan befarades det att saigaantilopen kanske var på väg att försvinna från det fria. Men på två år har den hotade antilopen gjort en rejäl comeback.

Annons

Annons

Djuret gjort en anmärkningsvärd återkomst, rapporterar BBC. Nu strövar 842 000 av hovdjuren på de kazakiska stäpperna, vilket är mer än dubbelt så många som den senaste räkningen från luften genomfördes 2019.

En grupp som bor på Ustiurtplatån i de södra delarna av landet har ökat från 1 000 individer 2015 till 12 000 i år.

Det finns få riktigt stora vildmarker, som stäpperna i Centralasien, kvar på planeten. Att veta att saigaflockar fortfarande korsar dem i tusentals, som de har gjort sedan förhistorisk tid, är en uppmuntrande tanke för oss som vill att dessa vildmarker ska bevaras, säger David Gill, programansvarig för ideella Fauna & Flora International, till BBC.

Saigaantilopen har dödats i massor av tjuvjägare, och hotas också av infrastrukturprojekt. Omkring 200 000 djur dog mystiskt 2015 under loppet av några dagar. I efterhand visade det sig antagligen bero på en naturligt förekommande bakterie hos djuren som orsakade en dödlig sjukdom till följd av ovanligt hög fuktighet och höga temperaturer det året.

Tillslag mot tjuvjägare, gott om föda, olika naturvårdande insatser och att djuret i sig är motståndskraftigt och att honan föder två kalvar årligen ses som orsaker till återkomsten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!