A-
A+

Hotad hackspett räddad med lövskog

Den vitryggiga hackspetten har varit utrotningshotad sedan 1970-talet. Arkivbild.
Den vitryggiga hackspetten har varit utrotningshotad sedan 1970-talet. Arkivbild.
DjurTT

Den hotade vitryggiga hackspetten är på väg tillbaka. Många av årets häckningar har skett i Västerbotten där lövskog gallrats fram.

Annons

Annons

Vi har gjort stora insatser i Västerbotten, både Skogsstyrelsen, länsstyrelsen och kommunerna. Fåglarna har hittat bra platser att häcka på, säger Malin König på länsstyrelsens naturvårdsenhet till SVT Nyheter Västerbotten.

Naturskyddsföreningen – som aktivt kämpat för arten i över 30 år – meddelade i juni att 60 vitryggiga hackspettar nu finns i Sveriges skogar och att elva häckningar konstaterats runtom i landet i år.

Fem av häckningarna har skett i Västerbotten.

Räddningsarbetet handlar till stor del om att återskapa den rödlistade fågelns naturliga miljö – lövskog med mycket död ved. Det är en skogstyp som nästan helt försvunnit i Sverige på grund av det moderna skogsbruket med kalhygge som metod, enligt Naturskyddsföreningen.

Det ser ljust ut framåt. Fåglarna har svarat direkt på satsningarna som gjorts, det sade bara pang så slog de till, säger Malin König.

Att vitryggar flugit in i norra Sverige från Finland och att framavlade ungfåglar släppts ut i naturen har också bidragit.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.