A-
A+

Hovrätten dömer tre för mordvapen i rapvideo

Bild från inspelningen av rapvideon. Den vita Audi som syns i videon är den som senare användes vid mordet på flickan i Botkyrka.
Bild från inspelningen av rapvideon. Den vita Audi som syns i videon är den som senare användes vid mordet på flickan i Botkyrka.
BrottTT

Svea hovrätt dömer, precis som tingsrätten gjort tidigare, tre män för att ha hanterat flera vapen i en rapvideo – bland annat det som senare skulle användas vid dödsskjutningen av en 12-årig flicka i Botkyrka.

Annons

Annons

De tre männen döms för grovt vapenbrott för innehav av totalt fem vapen.

En av männen får sitt straff sänkt med sex månader till fem års fängelse och en annan får sitt fängelsestraff skärpt från ett år och två månader till två år och sex månader.

Den tredje mannens straff på fyra års fängelse fastställs av hovrätten.

Männen dömdes i tingsrätten till fängelse för grovt vapenbrott. Enligt tingsrätten hade de "tillsammans och i samråd" hanterat tre funktionsdugliga och i alla fall under viss tid skarpladdade skjutvapen: en pistol, en kulsprutepistol och en AK 47.

Åklagaren presenterade i hovrätten ytterligare utredning och information från den krypterade chattjänsten SKY ECC. Med stöd av den nya utredningen har hovrätten kommit fram till att sammanlagt fem vapen användes vid olika tillfällen under inspelningen av musikvideon.

Riktiga skjutvapen

"Hovrätten anser att det genom åklagarens nya utredning är klarlagt att samtliga vapen som fanns med vid inspelningen av musikvideon var riktiga skjutvapen och inte så kallade replikor. Åklagaren har också bevisat att de åtalade visste att det var riktiga vapen" säger hovrättslagmannen Staffan Lind, ordförande i målet, enligt ett pressmeddelande.

AK 47:an i videon har visat sig vara samma vapen som någon dag senare användes vid dödsskjutningen av en 12-årig flicka i Botkyrka, söder om Stockholm. Vapnet har även använts vid ett mordförsök i Norsborg som ägde rum före inspelningen, enligt undersökningar från Nationellt forensiskt centrum. I musikvideon förekommer även samma vita Audi som användes vid mordet på flickan den 2 augusti förra året.

Vice chefsåklagare Anna Svedin säger till TT att hon är nöjd med hovrättens dom. Speciellt när det gäller bedömningen att de vapen som under videoinspelningen sköts med i ett garage var äkta.

I utredningsdelen har det varit viktigt att vapnen som användes i garaget, bland annat AK 47:an, har bedömts vara äkta, säger Anna Svedin.

Annons

Annons

Mindre nöjd

Hon säger också att hon är mycket nöjd med hovrättens skrivningar om de försvårande omständigheter som varit kring vapenbrotten.

Utredningen om mordet på den 12-åriga flickan och mordförsöket i Norsborg några dagar tidigare fortsätter alltjämt, och flera av de inblandade i rapvideo-ärendet är också misstänkta i den delen. Och Anna Svedin ser dagens hovrättsdom som en viktig del i det fortsatta arbetet med de ärendena.

Den här domen, om den nu vinner laga kraft, är väldigt bra kopplad till utredningen om mordet när vi nu går vidare med den, säger Anna Svedin.

Mindre nöjd med hovrättens dom är advokat Johan Cahp som försvarat den man som fick sitt straff skärpt till två år och sex månader.

Det är en besvikelse och jag tycker väl i vart fall att man skulle kunnat bemöda sig med att förklara varför man inte ens resonerar kring de alternativa hypoteser som vi ställde upp och runt de invändningar som vi har åberopat, säger Johan Cahp.

Han säger att rättens resonemang är bekymmersamt.

Det innebär att risken blir större att man fäller oskyldiga till ansvar.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.