Hovrätten fastställer morddom mot äldre man

Hovrätten för Västra Sverige fastställer domen på åtta års fängelse för mord för den man i 75-årsåldern som i somras dödade sin hustru. Arkivbild.
Hovrätten för Västra Sverige fastställer domen på åtta års fängelse för mord för den man i 75-årsåldern som i somras dödade sin hustru. Arkivbild.
BrottTT

Hovrätten för Västra Sverige fastställer domen på åtta års fängelse för mord för den man i 75-årsåldern som i somras dödade sin hustru. Men rätten är inte enig.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det var under midsommarhelgen som mannens hustru hittades död i Kil norr om Karlstad. Mannen har hela tiden förnekat brott och har under rättegången hävdat att han handlat i självförsvar.

Men även hovrätten dömer honom för mord. Straffvärdet för brottet är 16 års fängelse, skriver rätten. Men på grund av förmildrande omständigheter och hans höga ålder reduceras det till åtta år.

Ovanligt beslut

Efter förhandlingen fattade rätten det ovanliga beslutet att mannen skulle försättas på fri fot.

Vi ansåg att det saknades skäl till häktning då vi kom till slutsatsen att det inte fanns någon flyktfara, säger hovrättslagman Hjalmar Forsberg.

Mannen kommer nu att vara fri fram till dess det finns en i laga kraft vunnen dom. Och det kan dröja.

Vi kommer att att överklaga domen till Högsta domstolen, säger mannens advokat Mats Hellman.

Först när Högsta domstolens kvarnar malt färdig kan mannen komma att kallas av Kriminalvården, såvida inte HD skulle ta upp ärendet och ändra hovrättens beslut.

Annons

Annons

Avvikande uppfattning

En nämndeman hade en avvikande uppfattning och anser att mannen kan ha drabbats av hypoglykemi som en följd av sin diabetes och därför inte varit medveten om sina handlingar. Han anser därför att åtalet borde ogillas i sin helhet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons