A-
A+

Hudkontakt ökar överlevnaden hos tidigt födda

För tidigt födda barn med låg födelsevikt har 25 procent större chans att överleva om de inte separeras från mamman och får hud-mot-hudkontakt så kallad ”Kangaroo Mother Care” direkt efter födseln, visar en ny studie. Arkivbild.
För tidigt födda barn med låg födelsevikt har 25 procent större chans att överleva om de inte separeras från mamman och får hud-mot-hudkontakt så kallad ”Kangaroo Mother Care” direkt efter födseln, visar en ny studie. Arkivbild.
VårdTT

Nära beröring från mamman direkt efter födelsen förbättrar överlevnaden hos för tidigt födda med låg födelsevikt. Det visar en ny studie i Indien och Afrika, som Karolinska Institutet har tagit initiativ till.

De nya rönen kan rädda livet på 150 000 nyfödda i världen varje år, tror forskarna.

Annons

Annons

Kontinuerlig hud-mot-hudkontakt mellan barn och mor, så kallad ”Kangaroo Mother Care” (KMC) är globalt sett ett av de mest effektiva sätten att förebygga spädbarnsdöd.

Men i dag kan det ta flera dagar innan den nära beröringen påbörjas eftersom rekommendationen från WHO är att barnet måste vara kliniskt stabilt först. För en nyfödd som väger under två kilo vid födelsen dröjer det oftast några dagar.

"Att hålla mamman och det nyfödda barnet tillsammans från första början genom nollseparation kommer att revolutionera hur nyföddhetsvården bedrivs", säger Rajiv Bahl, forsknings- och utvecklingschef vid avdelningen för mödra- och nyföddhetshälsa på WHO, som har lett studien, i ett pressmeddelande.

3 200 barn studerades

Resultaten publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine. Forskarna undersökte om överlevnaden förbättrades för barn som vägde 1–1,8 kilo vid födelsen, om hud-mot-hudkontakten startade omedelbart efter förlossningen, så kallad immediate KMC (iKMC).

Drygt 3 200 barn på fem universitetssjukhus i Ghana, Indien, Malawi, Nigeria och Tanzania, randomiserades till att antingen få omedelbar hud-mot-hudkontakt, iKMC, och vårdas på samma avdelning som mödrarna, eller att hamna i en kontrollgrupp och få standardvård, det vill säga att hud-mot-hudkontakten dröjde tills barnens ansågs stabila.

"Tanken att ge hud-mot-hudkontakt omedelbart efter födelsen till mycket små och instabila barn har tidigare mött starkt motstånd, men ungefär 75 procent av dödsfallen inträffar innan barnen bedömts uppnå tillräcklig stabilitet", säger Nils Bergman, läkare och forskare vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på Karolinska Institutet och en av initiativtagarna till studien, i pressmeddelandet.

Annons

Annons

Överlevnaden ökade 25 procent

I genomsnitt fick barnen i iKMC-gruppen 17 timmar hud-mot-hudkontakt per dag jämfört med 1,5 timmar i kontrollgruppen. Dödligheten de första 28 dagarna var i iKMC-gruppen 25 procent lägre än i kontrollgruppen – 12 procent jämfört med 15,7 procent.

iKMC-barnen drabbades dessutom i mindre utsträckning av bakteriell blodförgiftning och för låg kroppstemperatur.

Huvudbudskapet är att lågviktiga nyfödda barn bör få hud-mot-hudkontakt direkt efter födelsen och därefter på en neonatal samvårdsavdelning, där de får gemensam vård med modern och helt slipper att separeras från varandra, säger initiativtagaren Björn Westrup, överläkare och forskare vid institutionen för kvinnors och barns hälsa, på Karolinska Institutet.

Forskarna bedömer att den omedelbara hud-mot-hudkontakten kan rädda 150 000 nyföddas liv per år och WHO håller nu på att se över sina rekommendationer.

En systerstudie som undersöker effekterna av omedelbar hud-mot-hudkontakt pågår även vid Karolinska universitetssjukhuset och Stavangers universitetssjukhus i Norge.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!