A-
A+

Hultqvist: Oacceptabelt agerande av Ryssland

'Från mitt perspektiv är det ett helt orimligt och oacceptabelt agerande som jag tar helt avstånd ifrån', säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter Rysslands sanktioner mot bland annat en svensk medborgare. Arkivbild.
"Från mitt perspektiv är det ett helt orimligt och oacceptabelt agerande som jag tar helt avstånd ifrån", säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter Rysslands sanktioner mot bland annat en svensk medborgare. Arkivbild.
Ryssland/EUTT

En svensk avdelningschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har belagts med sanktioner av Ryssland.

Åtgärden är oacceptabel och grundlös, menar både FOI och Sveriges försvarsminister.

Det finns ingen grund för att peka ut den här tjänstemannen, säger Peter Hultqvist (S).

Annons

Annons

Annons

Annons

Ryssland riktar sanktioner mot åtta EU-medborgare som beläggs med inreseförbud till landet, däribland en svensk FOI-chef.

Den svenska myndigheten fördömer det ryska agerandet.

"Det är helt oacceptabelt att Ryssland helt grundlöst inför sanktioner mot forskare som gör sitt jobb", säger generaldirektör Jens Mattsson i ett skriftligt uttalande.

Tar avstånd

FOI uppger vidare att sanktionen inte kommer att påverka arbetet hos myndigheten.

Försvarsminister Peter Hultqvist fördömer Rysslands åtgärder och anser att det är mycket aggressivt att peka ut en enskild tjänsteman.

Från mitt perspektiv är det ett helt orimligt och oacceptabelt agerande som jag tar helt avstånd ifrån, säger han och fortsätter:
Jag tycker också att det här visar godtycket och rättslösheten bakom den ryska regimens sätt att positionera sig och jag kan inte annat än att uttrycka mitt fulla stöd för den tjänsteman som drabbats av det här agerandet.

Annons

Annons

Kallar upp ambassadören

Svenska UD beklagar att Ryssland väljer att ytterligare "försämra relationerna med EU" och meddelar att man kommer att protestera mot sanktionerna.

Vi kommer att kalla upp den ryske ambassadören och framföra en protest mot det här, säger Mats Samuelsson vid UD:s presstjänst till TT på lördagsmorgonen.

Sanktionerna beskrivs som ett svar på EU:s sanktioner mot Ryssland med anledning av förgiftningen av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj. FOI i Sverige var en av de institutioner som fastslog att Navalnyj förgiftats med nervgiftet novitjok.

"Europeiska unionen fortsätter sin policy med att införa unilaterala och illegitima åtgärder mot ryska medborgare och företag", skriver den ryska regeringen i ett uttalande.

"Hot tystar oss inte"

Förutom FOI-chefen har sanktioner riktats mot bland andra Europaparlamentets talman David Sassoli.

"Inga sanktioner eller skrämsel kommer att stoppa Europaparlamentet eller mig från att försvara mänskliga rättigheter, frihet och demokrati. Hot tystar oss inte", skriver Sassoli på sociala medier.

På sanktionslistan finns även Berlins allmänne åklagare Jörg Raupach och den franske politikern Jacque Maire, samt befattningshavare i de baltiska länderna Estland och Lettland.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr