A-
A+

Hultqvist stolt över anmäld afghanevakuering

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) frågas ut i riksdagens konstitutionsutskott.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) frågas ut i riksdagens konstitutionsutskott.
PolitikTT

Evakueringen av personal på ambassaden och tidigare lokalanställda från Afghanistan i somras har fått kritik. Men försvarsminister Peter Hultqvist (S) ser inget att skämmas över.

Annons

Annons

Givet den svåra säkerhetssituationen gjorde regeringen och berörda myndigheter allt som var praktiskt möjligt, sade Hultqvist när han frågades ut i riksdagens konstitutionsutskott om evakueringen och förberedelserna, eller bristen på sådana.

Hultqvist och regeringen KU-anmäldes av Moderaterna med en begäran om granskning av regeringens hantering av evakueringen och tidigare lokalanställda. Men även gällande uttalanden av Hultqvist och den dåvarande migrationsministern Morgan Johansson (S) som uppfattades som att det inte var lagligt möjligt att erbjuda lokalanställd personal, bland andra tidigare tolkar som arbetat för Försvarsmakten, skydd i Sverige.

Som helhet ser jag att vi har gjort det som behövdes, sade Hultqvist som samtidigt beskrev det som att det är svårt att gå i god för att varje detalj blir rätt i skeenden som det aktuella.

Varför vänta?

Han underströk att han är stolt över det som gjordes och stolt över den personal hos Försvarsmakten, i Regeringskansliet och på myndigheter som såg till att till slut över 1 100 personer evakuerades från Afghanistan, med början i andra halvan av augusti.

Men moderaten Erik Ottosson undrade hur regeringen kunde vara så till synes oförberedd på att talibanerna snabbt skulle inta också huvudstaden.

Varför var det så viktigt vänta till augusti, varför inte ha en lugn process tidigare eftersom man satt på all information? undrade Ottosson.

Han tillade att det var känt sedan länge att USA skulle dra sig ur och att andra länder hade börjar hemtagande och evakuering tidigare än vad Sverige gjorde.

Annons

Annons

Snabbt regeringsbeslut

Så sent som den 4 augusti uttalade sig försvarsministern om att de lokalanställdas möjligheter var att söka asyl, de kunde inte få plats i Sverige som kvotflyktingar genom så kallad vidarebosättning. Men det ändrades genom ett regeringsbeslut den 15 augusti efter en begäran samma dag från Migrationsverket.

När jag gjorde uttalande höll jag mig till det som gällde i strikt formell mening, sade Hultqvist och hänvisade till att det då pågick en rättslig analys om vad som var möjligt och som sedan bestämdes vara det den 15 augusti.

Hultqvist hävdade också att det redan i maj förra året hade inletts ett arbete i regeringskansliet om skydd för personal i Afghanistan om utvecklingen skulle gå i en farlig riktning. Sedan gick allt mycket fortare än vad någon kunnat förutse.

Jag kan bara konstatera att det fanns information som pekade på en mer långsam utveckling, sade försvarsministern.

KU ska vara klar med granskningen av Hultqvist och övriga ärenden i början av juni.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.