A-
A+

Hundra IS-krigare uppges gripna i Syrien

Soldater från SDF-alliansen håller vakt i den syriska staden Raqqa, som 2014 utropades till huvudstad i Islamiska statens 'kalifat'. Arkivbild.
Soldater från SDF-alliansen håller vakt i den syriska staden Raqqa, som 2014 utropades till huvudstad i Islamiska statens "kalifat". Arkivbild.
SyrienTT-AFP

Kurdiska säkerhetsstyrkor uppger att över 100 "terrorister" gripits i en operation mot terrorgruppen Islamiska staten i Syrien.

Annons

Annons

Det är den kurddominerade SDF-alliansen (Syriens demokratiska styrkor) som enligt egen utsago genomfört en åtta dagar lång operation mot jihadistorganisationen IS i östra och norra Syrien.

Enligt ett uttalandet från SDF har 154 personer, varav 102 misstänkta IS-medlemmar, gripits.

Operationen inleddes förra veckan och följer på ett misslyckat fritagningsförsök mot ett fängelse för IS-krigare i Raqqa under julhelgen.

Flera SDF-soldater dödades i samband med attacken mot fängelset, där hundratals jihadister hålls fängslade.

De kurdiska styrkorna i Syrien anstränger sig för att visa sin betydelse som västvärldens partner i kampen mot IS. Detta samtidigt som Natolandet Turkiet fortsätter sina hotelser om nya angrepp mot kurdisk-kontrollerade områden i norra Syrien.

IS är i dag en skärva av det "kalifat" som 2014 utropades över delar av Syrien och Irak. Organisationen är dock fortfarande kapabel att genomföra dödliga angrepp.

Så sent som dagen före nyårsafton dödades tolv oljearbetare och en kurdisk soldat i en terrorattack i östra Syrien som tillskrivits IS.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.