A-
A+

Hundratals afghanska barn ensamma i Qatar

En afghansk familj bordar ett evakueringsplan från Kabul. Arkivbild.
En afghansk familj bordar ett evakueringsplan från Kabul. Arkivbild.
QatarTT-AFP

Omkring 300 afghanska barn har evakuerats från Kabul utan sina föräldrar i samband med att talibanerna tog makten i landet, enligt FN:s barnfond Unicef.

Merparten av dem befinner sig i Qatar, och deras framtid är oklar.

Annons

Annons

I Doha, Qatar, har den humanitära organisationen Qatar Charity tagit hand om cirka 200 barn under de senaste veckorna. Barnen kom med evakueringsflygen från Kabul och är mellan åtta och 17 år gamla, enligt hjälparbetarna.

Alla är i ett tillstånd av chock eller trauma, liknande det som vi har sett hos barn som levt i IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak, säger en anonym hjälparbetare.

Vissa av barnen kan inte återberätta omständigheterna under flykten, eller ens hur de kom till Qatar, uppger organisationen.

USA:s ambassad i Doha har inte kommenterat fallen. Amerikansk militär organiserade evakueringsflygen under kaotiska omständigheter i samband med att Kabul föll i talibanernas händer den 15 augusti.

Ögonvittnen från Kabuls flygplats har vittnat om hur desperata föräldrar lämnat sina barn i utländska soldaters händer, och hur andra försökt ta sig igenom kontrollerna på flygplatsen med barn som inte varit deras egna.

Hjälporganisationen samt myndigheter försöker nu spåra barnens föräldrar, vilket i många fall visat sig vara svårt. En "het linje" där barnen kan ringa sina släktingar har upprättats.

Barn som separerats från sina föräldrar hör till de allra sårbaraste, enligt Unicef-chefen Henrietta Ford.

Det är avgörande att barnen snabbt identifieras och hålls i säkerhet medan processen med spårning av föräldrarna och återförening pågår, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!