A-
A+

Hundratals bötfällda för störande musik

Böter på plats för hög och störande musik verkar ha haft avskräckande effekt. Arkivbild.
Böter på plats för hög och störande musik verkar ha haft avskräckande effekt. Arkivbild.
BrottTT

Hög musik från bilar har stört nattsömnen på flera håll i landet. Men nu har det blivit tystare.

Att det blivit lättare för polisen att bötfälla fridstörarna har haft effekt, tycker polisen.

Annons

Annons

Sammanlagt skrevs 470 böter ut under juli och augusti för förargelseväckande beteende genom att föra oljud på allmän plats genom att spela musik.

Absolut flest, totalt 281, skrevs ut i polisregion Bergslagen. Anders Modén är kommunpolis i Rättvik där man under sommarveckorna 30 och 31 skrev ut 47 böter för störande musik.

Det har betytt oerhört mycket för oss. Tidigare har vi bara åkt runt och sagt till dem att sänka och sedan har de höjt igen när vi har åkt.

Varit bakbundna

Han poängterar att det alltid varit förbjudet att spela störande musik, men att polisen nu har ett verktyg som gör att man kan snabba på processen.

Vi har känt oss väldigt bakbundna. Tidigare var vi tvungna att skriva en anmälan och sedan tog det ett halvår innan det kom till tingsrätten.

De flesta av böterna har skrivits ut i samband med bilträffar, som trots att de varit inställda lockat stora mängder bilentusiaster.

Den nya möjligheten att skriva ut böter på plats har gjort det tystare i Rättvik, framför allt på vardagskvällar.

Vi har märkt att det blivit lugnt i veckorna. Folk vet att man riskerar böter.

Annons

Annons

Färre klagomål

I Arvika, där hög musik från bilar var den enskilt största anledningen till att människor ringde polisen i fjol, har man under augusti märkt en nedgång i antalet samtal. Om det beror på böterna eller något annat återstår att se, säger Jonas Wendel som är lokalpolisområdeschef.

Han skulle gärna se att hög och störande musik i trafiken blir ett brott som kan leda till att man förlorar körkortet.

Det är en fara för trafiksäkerheten. Man hör inte andra trafikanter. Man hör inte utryckningsfordon. Ofta sitter de som spelar själva med öronproppar i bilen för att det är så högt.

Anders Modén håller med.

Det vi helst skulle se är att det här blir kopplat till trafikförordningen. Då hamnar man i brottsregistret för en trafikförseelse och det är först då Transportstyrelsen kan dra in ett körkort om man upprepar det här beteendet.

Fråga för regeringen

Johan Bülow, kammaråklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum, förklarar att det i så fall blir en fråga för regeringen.

Brottsrubriceringen är förargelseväckande beteende. Botmodellen behöver inte vara kopplad till en bil, det kan vara någon som har världens bergsprängare mitt på ett torg – det är den störande musiken som är brottet.
Om det ska göras någon koppling till trafikförordningen och om man ska utvidga användningsområdet för trafikförordningen då är det en fråga för regeringen

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!