A-
A+

Hundratals byggnader i lågor: "Det är sorgligt"

Hem står i lågor nära Rock Creek Village i närheten av Broomfield i Colorado.
Hem står i lågor nära Rock Creek Village i närheten av Broomfield i Colorado.
USATT

Hundratals byggnader har förstörts och städerna Superior och Louisville i Colorado har evakuerats, sedan våldsamma naturbränder nåt samhällena.

Det var nästan som att titta på film. Jag visste att jag var tvungen att dra därifrån, säger Liz Burnham, som bor i Louisville, till TT.

Annons

Annons

Brandmän försöker få kontroll på lågorna som håller på att sluka en byggnad i Superior i Colorado, sedan en naturbrand nått samhället.
Brandmän försöker få kontroll på lågorna som håller på att sluka en byggnad i Superior i Colorado, sedan en naturbrand nått samhället.
Den här bilden tog Liz Burnham när hon evakuerades från sitt hem.
Den här bilden tog Liz Burnham när hon evakuerades från sitt hem.
Liz Burnham är glad över att vara vid liv, men är sorgsen över att hennes bostad kanske är förlorad.
Liz Burnham är glad över att vara vid liv, men är sorgsen över att hennes bostad kanske är förlorad.

Kraftiga vindar på närmare 45 meter per sekund har drivit på den så kallade Marshallbranden, som snabbt spridit sig och nått de två samhällena i utkanten av Denvers storstadsområde i Colorado, USA. 32 000 personer har evakuerats, och polisen har utlyst nödläge, rapporterar Denver Post.

Det har varit en hemsk dag i Boulder County med två större bränder som pådrivits av torra förhållanden och väldigt hårda vindar, säger Joe Pelle, sheriff vid Boulder County vid en presskonferens vid 17-tiden lokal tid.

Då bedömdes Marshallbranden, den allvarligare av de två, vara omkring 650 hektar stor.

Vi vet att det är byggnader, både kommersiella och bostäder, som har brunnit och gått förlorade. Vi pratar om hundratals byggnader, fortsätter han.

Sjukhus evakuerat

Bland de förstörda byggnaderna finns uppskattningsvis 580 bostäder, ett hotell och ett shoppingcenter. Bland de evakuerade byggnaderna finns bland annat ett sjukhus.

Hittills finns inga uppgifter om dödsfall.

Men jag vill betona att med tanke på magnituden av branden, dess intensitet och närvaron i tätt befolkat område, så skulle vi inte bli förvånade om det är döda eller skadade, säger Pelle.

Vad som orsakat branden är oklart, men det har rapporterats att kraftledningar blåst ner i de kraftiga vindarna, som också har fått lastbilar på motorvägar i området att välta.

Marshallbranden larmades in vid 11-tiden lokal tid och spred sig med förödande hastighet österut. Två timmar senare utfärdades evakueringsorder för samhället Superior, och mindre än en timme senare för grannstaden Louisville.

Annons

Annons

Torrt gräs

Becky Bolinger, klimatolog vid Colorado State University, skriver på Twitter att det är en kombination av flera omständigheter som skapat förutsättningarna för bränderna. Den våta våren gjorde att gräset växte så det knakade, vilket följdes av en torr sommar och höst som torkade ut det, och därefter kom dagens kraftiga vind som lett till det snabba förloppet.

Såg lågor från fönster

Liz Burnham bor mellan de två samhällena, på Louisvillesidan.

Vi har en sexfilig motorväg mellan oss, så jag trodde inte att branden skulle nå oss. Men den lyckades på något sätt ta sig över eller under motorvägen. Det hade jag inte räknat med, säger hon till TT.

Hon upptäckte att det började lukta rök, när hon satt i sin lägenhet på andra våningen.

Det var udda, eftersom det är mitt i vintern. Jag tittade ut och såg röken och att den kom närmare.

Hon gick upp en våning för att prata med sin granne, en pensionerad brandman, som berättade om naturbranden som var på väg västerifrån. Burnham började att packa en väska och förberedde sig på att fly.

Jag satt och väntade med min hund ett tag för att se om det kom någon evakueringsorder, för röken blev betydligt värre. Jag gick och tittade och såg lågorna, säger hon.

Bröllopsklänning blev kvar

Liz Burnham förstod att hon behövde lämna bostaden.

När jag kom ut till bilen blåste det kraftigt med aska i vinden, man kunde knappt se var man gick. Jag råkade tappa min hund vid ett tillfälle, och hittade henne under bilen. Jag har aldrig varit så skräckslagen i hela mitt liv. Jag visste inte var jag skulle ta vägen eller hur jag skulle ta mig därifrån, men jag visste varifrån branden kom så jag visste vart jag inte skulle åka.

Hennes fästman hittade ett hotellrum utanför Denver, där de båda och hunden nu befinner sig.

Vi vet ingenting. Det är nästan det läskigaste, vi vet inte om vår lägenhet står kvar eller om det är en av de 300 byggnader som brunnit. Antagligen är den helt förstörd. Det är det mest stressande, vi står här och försöker att hitta information, men ingen vet någonting, för situationen utvecklar sig så fort, säger Burnham.

Hon säger att tanken på att ha förlorat sin bostad är hjärtskärande.

Det är sorgligt. Jag har planerat att gifta mig i sommar, och min bröllopsklännings är kvar där. Samtidigt är det inte världens undergång, för jag lever och har min familj, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.