A-
A+

Hundratals flyr brand i Grekland

Brandmän försöker släcka i närheten av ett hus i Penteli-bergen.
Brandmän försöker släcka i närheten av ett hus i Penteli-bergen.
EuropaTT-AP-AFP

Hundratals människor har fått lämna sina hem på grund av en omfattande brand i bergen nordöst om Greklands huvudstad Aten.

Ett stort antal flygplan och helikoptrar har satts in för att bekämpa elden.

Annons

Annons

De våldsamma skogs- och terrängbränderna fortsätter runt om i Europa.

Starka vindar försvårar släckningsarbetet utanför Aten.

Närmare 500 brandmän, 120 släckningsfordon och flera flygplan och helikoptrar har sedan gryningen försökt hindra branden från att spridas till förorterna Pentéli, Pallíni, Anthoúsa och Gérakas med totalt närmare 30 000 invånare.

Poliser och brandmän har hjälpt äldre att fly sina hem när lågorna närmat sig. Ett barnsjukhus i området har också evakuerats.

Totalt har omkring 600 personer evakuerats under natten.

Stora rökmoln

Enligt myndigheterna har hittills ett tiotal byggnader skadats eller brunnit ner, men det finns inga rapporter om skadade eller saknade människor.

Stora rökmoln kan ses från centrala Aten.

Grekland har hittills klarat sig relativt lindrigt i den värmebölja som tagit stora delar av Europa i sitt grepp. Men räddningstjänsten varnar nu för att torkan och hettan gör att risken för skogsbränder ökar rejält.

Talespersonen Yiannis Artopios säger att fyra separata evakueringsorder utfärdats under tisdagen.

Det har varit en tuff dag, säger han och tillägger att över 400 brandmän satts in och att 300 poliser arbetat med att dirigera trafik och patrullera för att förhindra plundring.

Över 1 300 kvadratkilometer mark brann i Grekland förra året, som var det värsta brandåret sedan 2007.

Annons

Annons

Svalare väder

I sydvästra Frankrike – där förödande bränder svept fram över tusentals hektar mark och 37 000 människor evakuerats sedan förra veckan – har väderläget förbättrats en aning. Tisdagens lokala temperaturer på över 40 grader har under onsdagen sjunkit till runt 25.

Det mildare vädret underlättar brandmännens kamp mot lågorna. Men ännu väntar man förgäves på hjälp från ett kraftigare regn.

Även i Storbritannien har temperaturerna sjunkit efter att värmerekordet överträffades flera gånger på tisdagen. Moln och regnskurar svalkar men brandfaran kvarstår eftersom växtligheten runt London har torkat ut, säger Londons borgmästare Sadiq Khan.

När det väl tar eld sprider det sig otroligt snabbt, som skogsbränder som man kan se i filmer eller vid bränder i Kalifornien eller delar av Frankrike, säger han på onsdagen, rapporterar AP.

Räddningstjänsten i huvudstaden hade sin mest hektiska dag sedan andra världskriget på tisdagen då det kom fler än 2 600 larmsamtal. Vid en tidpunkt bekämpades tolv bränder samtidigt, uppger borgmästaren Sadiq Khan, Minst 41 fastigheter förstördes.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.