A-
A+

Hundratals häktade efter skalvet i Turkiet

Ett förstört hus i Samandag i södra Turkiet.
Ett förstört hus i Samandag i södra Turkiet.
TurkietTT-AP

Mer än 600 personer misstänks för brott efter den kraftiga jordbävningen i Turkiet som krävt cirka 50 000 människoliv.

Annons

Annons

Misstankarna mot de anklagade gäller främst byggfusk och felaktigt utdelade bygglov, vilket tros ha lett till att många byggnader rasade i samband med skalvet. Runt 173 000 byggnader tros ha rasat eller förstörts efter det kraftiga skalvet den 6 februari.

Sammanlagt 184 av de 612 misstänkta som ingår i de inledda utredningarna har häktats. Bland dessa finns en rad byggmästare och fastighetsägare, men även en borgmästare från en av de värst drabbade städerna. Han ska ha underlåtit att se till att nybyggen inspekterades. Och antalet misstänkta kan öka ytterligare.

Vi hittar nya bevis i byggnaderna, vilka utgör en grund för brottsutredningarna, säger justitieminister Bekir Bozdag på en presskonferens.

Den turkiska katastrofmyndigheten Afad uppger att nära 10 000 efterskalv har drabbat det utsatta området efter det stora skalvet.

Det här kommer att fortsätta under lång tid, vi väntar oss att dessa efterskalv pågår i minst två veckor till, säger generaldirektören Orhan Tatar till turkiska medier.

Sammanlagt har uppemot 50 000 människor konstaterats döda i Turkiet och Syrien efter de förödande jordskalven.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.