Hundratals larm om smällare och raketer

Antalet larm till landets polisregioner om fyrverkerier och smällare ökar inför nyårshelgen. Arkivbild.
Antalet larm till landets polisregioner om fyrverkerier och smällare ökar inför nyårshelgen. Arkivbild.
FyrverkerierTT

Nyårsafton är snart här och redan har antalet larm ökat till landets polisregioner om fyrverkerier och smällare.

Bara under det senaste dygnet har 207 ärenden kommit in i Skåne.

Annons

Annons

Annons

Annons

Trots att det bara är tillåtet att skjuta raketer utan tillstånd under några få dagar och tider under året bryter många mot förbudet, att döma av det stora antalet larm som de senaste dygnen har strömmat in till polisen.

Många polisdistrikt har även rapporterat om ungdomar som riktar raketer mot hus och människor. Det fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att på tisdagen rikta en skarp uppmaning att följa de råd som gäller för avfyrning av fyrverkeripjäser.

Ett av de områden som rapporterar en stor ökning av samtal där personer larmat om smällare och fyrverkerier är polisregion syd, berättar presstalesperson Katarina Rusin.

Mellan klockan 06 tisdag och 06 onsdag, under det senaste dygnet har vi fått in 207 ärenden från olika platser runt om i Skåneregionen. Vi ser också varje år problemet med att det skjuts fyrverkerier på ett vårdslöst sätt när vi närmar oss nyår.

Resurskrävande larm

Det stora antalet som strömmar in till polisen är också resurskrävande, säger Rusin.

Vi hanterar alla ärenden efter prioriteringsordning – och finns det risk för fara för liv och hälsa är ärendet högprioriterat och något vi måste lägga resurser på. Då blir det ytterligare ett ärende att hantera, där resurserna kunde ha gått till något annat.

Från Möllevångstorget i Malmö har man tidigare år rapportera om ett stundtals kaosartat nyårsfirande, där bland annat smällare och raketer avfyrats utan kontroll.

Under rådande coronarestriktioner är folksamlingar förbjudna, men Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisregion syd, vill inte sia om årets nyårsfirandet på torget.

Möllevångstorget är en välkänd plats där polisen har ett väl inarbetat system – och tillsammans med Malmö stad och räddningstjänsten har vi också informerat om vad som gäller. Så polisen är väl förberedd inför nyårshelgen.

Även från många andra platser i landet rapporterar polisen om många larm kring smällare och raketer.

Från regionerna Västra Götaland och Halland fick polisen mellan klockan 15.00 och 21.30 på tisdagen in totalt 140 larm, uppger myndigheten. Även polisen i Blekinge har de senaste dagarna larmat om att de har svårt att hinna med raketskjutningar, enligt SVT Nyheter Blekinge.

Annons

Annons

"Vill sätta stopp"

Polisen gör också försök att sätta stopp för smällandet. I värmländska Karlstad har en samlad insats genomförts den senaste veckan för att stävja utvecklingen, berättar Sonny Nilsson, tillförordnad biträdande lokalpolisområdeschef i Karlstad.

Före jul sköts det en del, mest koncentrerat till vissa bostadsområden, där man bland annat sköt från bilar. Och i och med det kände vi att vi ville göra något.

Den senaste veckan har polisen därför bland annat träffat ungdomar och föräldrar – och tillsammans med räddningstjänsten i området gjort tillsyn hos de butiker som säljer fyrverkeripjäser och smällare.

Och enligt Sonny Nilsson tycks den samlade insatsen ha gett resultat.

Ta i trä – men de sista dagarna har det lugnat ned sig. Och under gårdagen fick vi bara ett enda samtal, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons