A-
A+

Hundratals svenskar avslöjas i ny läcka

Många av brevlådeföretagen är registrerade i Seychellerna. Arkivbild.
Många av brevlådeföretagen är registrerade i Seychellerna. Arkivbild.
EkonomiTT

Fler än 200 svenskar – däribland en börs-vd och en av landets rikaste familjer – gömmer sina tillgångar i skatteparadis, enligt internationella journalistnätverket ICIJ.

Bland svenskarna finns också högerextremister och en medlem i Hells Angels, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning som medverkat i granskningen.

Annons

Annons

Internationella journalistnätverket ICIJ har gått igenom nästan tolv miljoner läckta dokument som visar hur stats- och regeringschefer, kungligheter och kändisar använder sig av metoder som anonyma brevlådeföretag och stiftelser för att gömma tillgångar undan skatt i så kallade skatteparadis, rapporterar SVT.

I dokumenten finns uppgifter om drygt 200 svenskar som kan kopplas till ett hundratal olika bolag, där merparten är registrerade i skatteparadisen Brittiska Jungfruöarna, Seychellerna och Belize.

"Ökade klyftor"

Läckan visar att det finns en skuggvärld som vi inte känner till. När länder dräneras på sina tillgångar leder det ökade klyftor. Skatteparadisen fördjupar fattigdomen, säger Gerard Ryle, chef för journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalist, rapporterar SVT.

Bland svenskarna finns en börs-vd som står som företrädare för ett bolag på Brittiska Jungfruöarna, en av Sveriges rikaste familjer, en svensk affärsman som är misstänkt för flera bokföringsbrott, två män med starka kopplingar till en högerextrem grupp, och en 50-åring som under lång tid varit medlem i den kriminella organisationen Hells Angels.

Annons

Annons

Största hittills

Nätverket, som skakade världen med sitt avslöjande "Panamadokumenten" 2016, uppger att den nya granskningen är den största hittills. Bland stats- och regeringscheferna som pekas ut finns bland annat Tjeckiens premiärminister Andrej Babis, Jordaniens kung Abdullah och presidenterna i Ukraina, Kenya och Ecuador.

Fler än 600 journalister från 117 länder har deltagit i granskningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.