A-
A+

Hunter Bidens hemliga konstaffärer kritiseras

Hunter Biden (till vänster) med sonen Beau, frun Melissa Cohen och pappa Joe Biden. Arkivbild.
Hunter Biden (till vänster) med sonen Beau, frun Melissa Cohen och pappa Joe Biden. Arkivbild.
USATT

Målningar av presidentsonen Hunter Biden väntas inbringa stora summor när de auktioneras ut i höst. Men köparna kommer att hållas anonyma för att undvika politisk påverkan, enligt ett avtal som Vita huset kritiseras för.

Annons

Annons

Målningarna av den självlärde Hunter Biden väntas säljas för summor uppemot 500 000 dollar – över 4,3 miljoner svenska kronor, rapporterar BBC. Men konstnären kommer själv inte att få veta köparnas identiteter. Därmed ska misstankar om att kunderna försöker köpa sig favörer hos familjen Biden undvikas, hoppas Vita huset.

Efter noggrant övervägande har vi etablerat ett system som gör det möjligt för Hunter Biden att arbeta i sin profession med rimliga skyddsåtgärder, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

Walter Shaub, tidigare etikchef under Barack Obama, är inte imponerad över lösningen.

"I stället för att avslöja vilka som betalar hutlösa summor för Hunter Bidens konst så att vi kan övervaka om de får inflytande över regeringen, säkerställer Vita huset att vi aldrig får reda på vilka de är", skriver Shaub på Twitter.

Hunters första egna utställning kommer att hållas i oktober i ett galleri i New York. Målningarna beskrivs av galleriet som "en distinkt, unik upplevelse som blivit Bidens signatur".

51-årige Hunter Biden utreds för tillfället för skattebrott rörande affärer i Kina. Hans tidigare kopplingar till ett korruptionsanklagat ukrainskt gasbolag har varit föremål för frekventa attacker från Republikanska partiet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!