A-
A+

Husägare ansvariga vid jordskred: "Få som vet"

Jordskred i Bergslia i Norge i januari i fjol.
Jordskred i Bergslia i Norge i januari i fjol.
OlyckorTT

Fastighetsägare kan bli skadeståndsskyldiga vid jordskred. Men lagstiftningen står i vägen för den som vill förebygga skred, visar en ny rapport.

Annons

Annons

Jordskred och ras riskerar att bli vanligare, visar beräkningar från Statens geotekniska institut (SGI) och MSB. I en ny rapport har SGI undersökt vilka möjligheter som samhället har att hantera och förebygga företeelserna. Rapporten visar att möjligheterna är begränsade, och att enskilda fastighetsägare riskerar att bli särskilt utsatta.

Fastighetsägaren har nämligen fullt ansvar, både ekonomiskt och juridiskt, för att skydda sig mot klimatförändringar. Det innebär bland annat att den kan bli skadeståndsskyldig vid ett jordskred.

Samtidigt är det svårt för den som faktiskt vill förbereda sig att göra någonting åt det. Det finns bidrag att söka för förebyggande arbeten, men kruxet är att de måste sökas av kommunen. Och kommunen får inte gynna en enskild fastighetsägare.

Det här ställer till det en hel del. För sedan åt andra hållet – om kommunen vill göra förändringar på ett större område med fler fastighetsägare, då får man inte alltid tillgång till allas tomter. En enskild fastighetsägare kan säga nej, säger Yvonne Rogbeck, chef för strategi och internationella samarbeten vid SGI.

Just nu arbetar SGI tillsammans med myndigheter, länsstyrelser och flera kommuner längs Göta älv för att lösa frågan. Framöver hoppas Rogbeck att det går att få till liknande samarbeten på fler håll i landet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.