A-
A+

Hyllad debut kan få stort litteraturpris

I 'De afghanska sönerna' skildrar Elin Persson tillvaron på ett HVB-hem för ensamkommande.
I "De afghanska sönerna" skildrar Elin Persson tillvaron på ett HVB-hem för ensamkommande.
LitteraturTT

Elin Persson kan få Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur för sin skildring av ett HVB-hem för ensamkommande. Hennes debutroman "De afghanska sönerna" är en av två nominerade svenska böcker.

Annons

Annons

Ungdomsromanerna dominerar bland årets nomineringar och Elin Perssons debutroman är en av åtta sådana. Boken kom för drygt ett år sedan och kan nu ge henne priset på 431 000 kronor. Elin Persson skrev sin bok efter att själv ha arbetat på ett HVB-hem för ensamkommande. Tanken var aldrig att hon skriva om sina upplevelser därifrån, har hon berättat i en intervju med TT. Men allt som kom ur henne handlade om det.

Man ger dem placering på ett HVB-hem och det går flera år då ingen får besked, och sedan kommer ett avslag. Det är som en misshandel, sade hon då.

Boken handlar om Rebecka som ofta står maktlös inför de unga killarnas svåra situation. Hon kämpar hon för att följa regelverket men också för att finnas till för killarna.

Den andra svenska kandidaten till priset är Ylva Karlsson och Sara Lundbergs bilderbok "Jag och alla", där tio barns funderingar går över i varandra på ett sömlöst och associativt sätt. Barnens situationer och tankar är fristående från varandra men leder ändå vidare till en ny berättelse på nästa uppslag.

Nordiska rådets litteraturpris för barn- och ungdomslitteratur delas ut 2 november i Köpenhamn. I fjol gick det till den svenske barnboksförfattaren Jens Mattsson och den finländska illustratören Jenny Lucander för bilderboken "Vi är lajon!".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!