Hyllas efter homoprotest

Collin Martin, i vitt, är en av få öppet homosexuella herrspelare på elitnivå inom fotbollen. Arkivbild.
Collin Martin, i vitt, är en av få öppet homosexuella herrspelare på elitnivå inom fotbollen. Arkivbild.
FotbollTT

Ledning 3–1, då valde fotbollslaget att lämna planen. San Diego Loyals agerande efter att en spelare utsatts för en homofobisk attack hyllas nu i sportvärlden.

"Det är så här man konfronterar (rasism och homofobi)", skriver Megan Rapinoe på Twitter.

Annons

Annons

Landon Donovan, ägare och tränare för San Diego Loyal säger att rasism och homofobi inte har någon plats inom fotbollen. Arkivbild.
Landon Donovan, ägare och tränare för San Diego Loyal säger att rasism och homofobi inte har någon plats inom fotbollen. Arkivbild.

Händelsen inträffade i mötet mellan San Diego och Phoenix i den amerikanska andraligan USL i onsdags kväll lokal tid. San Diego, som behövde vinna för att ha slutspelschans, ledde matchen med 3–1 när det uppstod bråk i slutet av första halvlek. En spelare ska då ha uttryckt sig homofobiskt mot Collin Martin, öppet homosexuell, i San Diego.

Landon Donovan, före detta amerikansk landslagsstjärna och numera ägare och tränare för San Diego Loyal, försökte prata med både domare och motståndartränare kring incidenten visar videoupptagning som Sportscenter publicerat.

Tuff vecka

Eftersom varken domaren eller motståndarna valde att plocka av den spelare som Donovan och San Diego ansåg ha uttryckt sig homofobiskt valde laget att kliva av planen. Segern, och slutspelsplatsen, tillföll därmed Phoenix. I en intervju med den egna klubben förklarar Donovan aktionen:

Vi har gått igenom väldigt mycket den senaste veckan. Jag förstår att de som ser det utifrån kanske inte förstår, men vi har levt mitt i det. Vi hade en incident i förra matchen mot Los Angeles. Vi lovade oss själva, och ligan, att vi inte skulle acceptera trångsynthet, homofobi eller saker som inte hör hemma inom fotbollen.

Donovan säger att klubben efter incidenten i mötet med Los Angeles, där en spelare ska ha blivit utsatt för rasistiska påhopp, lovat att agera utefter parollen "Jag kommer agera, jag kommer att prata" och att han ångrar att de inte tog tydligare ställning redan där och då.

Jag vet vad det här laget har gått igenom, jag vet hur svårt det var att ens spela ikväll med allt som hänt och att då det här händer igen gör mig bara helt förkrossad, säger Donovan som poängterar att han är "oerhört stolt" över sitt lag.

Annons

Annons

Hyllas

San Diego-spelarnas val att lämna planen i protest möts av hyllningar från bland annat Megan Rapino, landslagsspelare i USA på damsidan och utsedd till VM:s bästa spelare förra året. I ett twitterinlägg skriver hon:

"Det är så här man konfronterar (rasism och homofobi). Ser du något? Säg något. Punkt. Vi behöver mer av den här energin! Så stolt och tacksam för vad Landon och den organisationen gjort."

Jason Collins, före detta NBA-proffs och öppet homosexuell, hyllar också Donovan och San Diegos agerande. Det gör även Caroline Jönsson, före detta landslagsmålvakt och numera styrelseledamot i det internationella fotbollsfacket (Fifpro).

Jönsson skriver på Twitter att hon och många andra är trötta på "det här tillhör spelet-skitsnacket" och att det som Landon Donovan och hans lag gjorde är det som kan leda till förändring.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons