A-
A+

I kväll vill Sverige bryta otroliga sviten

Sverige mot USA, senast det begav sig. Den gången, i Columbus i november 2019, vann USA med 3–2. På lördag möts landslagen på nytt. Arkivbild.
Sverige mot USA, senast det begav sig. Den gången, i Columbus i november 2019, vann USA med 3–2. På lördag möts landslagen på nytt. Arkivbild.
FotbollTT

Senast stod det 0–3 redan efter en halvtimme.

I kväll måste Sverige vara på tårna från start, när man åter ställs mot världsmästaren USA.

De straffade oss oerhört hårt i kontringsspelet senast. Det är självklart något vi pratar om, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Om allt blir som planerat återstår det fyra landskamper för Sverige före OS i Tokyo. Den första av dem blir troligen också den tuffaste.

I kväll kommer USA på besök till Friends arena, och ett bra resultat mot regerande världsmästaren, som inte förlorat på 37 landskamper, skulle innebära mycket för det svenska laget.

Det är en spännande match som vi har framför oss. Det var ett tag sedan, ett och halvt år, sedan vi mötte dem senast. Det blir spännande att se var vi står och vad vi kan prestera mot ett så här bra lag, säger anfallaren Stina Blackstenius.

Den gången, i Columbus i november 2019, blev det en 2–3-förlust till slut. Det var framför allt en katastrofstart som fällde Sverige, när USA gick upp i en 3–0-ledning redan efter lite drygt 30 minuter. Det ska helst inte upprepas i kväll, om förbundskaptenen Peter Gerhardsson får som han vill.

Det var väl ingen drömöppning, säger Gerhardsson, samtidigt som han tycker att siffrorna var lite missvisande.
De straffade oss så oerhört hårt på kontringsspelet. Alla de första tre målen, hade man tagit bort dem så hade matchen i sig varit okej. Men vi blev väldigt straffade. Det är självklart något vi pratar om. Vi försöker hitta noggrannhet i vårt passningsspel som gör att de inte kan straffa oss på det sättet.

En svensk seger i kväll skulle betyda en hel del. Dels vore det en fjäder i hatten att bryta USA:s långa förlustfria svit, dels skulle det ge självförtroende inför OS.

Det är mycket som ska klaffa både offensivt och defensivt för att kunna rå på en sådan här tung motståndare. Men möjligheterna att vinna (finns), den känslan tror jag både att jag och spelarna har, säger Gerhardsson.

Samtidigt ska man inte dra allt för stora växlar av kvällens resultat, säger han.

2019 förlorade vi mot Tyskland på Friends före VM. Då gjorde vi inte någon speciellt bra match. Några månader senare så vann vi mot dem i VM. Så exakt vilken betydelse en sådan här match har, det vet man inte.

Vad: Landskamp i fotboll, damer.

Var: Friends arena, Solna.

När: I kväll klockan 19.10.

Tv och radio: SVT och Radiosporten.

Vad gäller matchen: Det är den näst sista landslagssamlingen för Sverige inför OS i Tokyo, och bättre värdemätare går inte att få. USA är regerande världsmästare och har i princip varit oslagbart de senaste åren. Amerikanskorna har 37 raka landskamper utan förlust.

Sveriges chanser: Det blev svensk förlust i de två senaste mötena lagen emellan (2–3 i Columbus och 0–2 i VM i Frankrike, båda 2019), men USA har inte bara goda minnen från Sverige. Allra mest svider förlusten i OS-kvartsfinalen 2016, en match som USA fortfarande pratar om som något som aldrig får hända igen.

Vilka är inte med: Sverige saknar förstamålvakten Hedvig Lindahl, som insjuknat i covid-19, liksom Rosengårdsduon Nathalie Björn och Anna Anvegård, som båda är skadade. Häckenmittfältarna Elin Rubensson och Julia Zigiotti Olme finns inte heller med. Rubensson har nyligen kommit tillbaka från föräldraledighet medan Zigiotti Olme precis gjort comeback efter en höftoperation.

Manifestationen: Norges fotbollsdamer tog inför en träningsmatch häromdagen ställning mot herr-VM i Qatar. Någon liknande manifestation specifikt mot det mästerskapet planerar inte det svenska landslaget. Men precis som under landskamperna i höstas kommer spelarna att ta ställning för mänskliga rättigheter, genom att knäböja inför avspark.

Vi kommer knäböja som lag, mot diskriminering i alla former och för mänskliga rättigheter, sade Magdalena Eriksson på gårdagens presskonferens.

Jubilaren: 38-åriga anfallaren Carli Lloyd gör sin 300:e landskamp om hon får spela mot Sverige. Den milstolpen har bara två fotbollsspelare, kvinna som man, mäktat med tidigare: amerikanskorna Kristine Lilly (354) och Christie Pearce (tidigare Rampone) (311).

Inbördes statistik: Länderna har mötts 41 gånger genom åren. Sverige har sju segrar, 23 förluster och elva matcher har slutat oavgjort. Målskillnad 40–72.

Senaste fem mötena (Sveriges siffror först):

8 november 2019, Columbus, USA, landskamp: 2–3.

20 juni 2019, Le Havre, Frankrike, VM-gruppspel: 0–2.

8 juni 2017, Göteborg, landskamp: 0–1.

12 augusti 2016, Brasília, Brasilien, OS-kvartsfinal: 5–4 efter straffar, 1–1 efter ordinarie tid.

13 juni 2015, Winnipeg, Kanada, VM-gruppspel: 0–0.

Sverige, tänkbar startelva (4–3–3): Jennifer Falk – Hanna Glas, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson – Caroline Seger, Kosovare Asllani, Filippa Angeldahl – Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö.

Övriga truppen: Zecira Musovic (mv), Emma Holmgren (mv), Nilla Fischer, Amanda Ilestedt, Emma Kullberg, Jessica Wik, Josefine Rybrink, Johanna Rytting Kaneryd, Hanna Bennison, Filippa Curmark, Lina Hurtig, Olivia Schough, Rebecka Blomqvist, Madelen Janogy.

Förbundskapten: Peter Gerhardsson.

USA:s trupp:

Målvakter: Alyssa Naeher (Chicago Red Stars), Jane Campbell (Houston Dash), Casey Murphy (North Carolina Courage).

Försvarare: Alana Cook (Paris Saint-Germain), Abby Dahlkemper (Manchester City), Tierna Davidson (Chicago Red Stars), Crystal Dunn (Portland Thorns), Kelley O’Hara (Washington Spirit), Margaret Purce (Sky Blue), Becky Sauerbrunn (Portland Thorns), Emily Sonnett (Washington Spirit).

Mittfältare: Julie Ertz (Chicago Red Stars), Lindsey Horan (Portland Thorns), Rose Lavelle (Manchester City), Kristie Mewis (Houston Dash), Samantha Mewis (Manchester City), Andi Sullivan (Washington Spirit).

Anfallare: Carli Lloyd (Sky Blue), Alex Morgan (Orlando Pride), Christen Press (Manchester United), Megan Rapinoe (OL Reign), Sophia Smith (Portland Thorns), Lynn Williams (North Carolina Courage).

Förbundskapten: Vlatko Andonovski.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?